Lokalna samouprava

Simbolično povećanje cene grejanja iznuđeno poskupljenjem energenata

Grejanje u Pirotu poskupeće za oko 6% a konačnu reč o ovom predlogu daće odbornici na Skupštini, u petak 29. septembra.  Gradska toplana je predlog o poskupljenju sa metodologijom obračunavanja cene grejanja obrazložila  Komisiji za razvoj privrede i budžet. Zbog poskupljenja energenata, predlog Komisije je linearno poskupljenje grejanja u Pirotu.  

Gradska toplana je u obavezi svake godine pred početak grejne sezone a njkasnije do 1. septembra osnivaču predloži nove cene sa metodologijom i načinom utvrđivanja nove cene grejanja. „Toplana je predala odluku Nadzornog odbora o cenama po utvrđenoj metodologiji. Porast cena energenata u poslednjih godinu i po dana odrazio se na varjabilni deo koji plaćaju građani i korisnici koji su na tarifnom sistemu što bi dovelo do toga da računi u narednom periodu budu znatno veći a da se po završetku grejne sezone smanjenjem fiksnog delato  nekako smanji. Juče je na Komisiji za razvoj privrede i budžet obrazložeena cena, predlog Toplane je odbijen a komisija je dala predlog Gradskom veću da se  cena grejanja poveća linearno, predlog će u petak razmatarti odbornici skupštine“ – kaže,, Bratislav Ćirić, direktor Gradske toplane

Predlog je da se cena grejanja poveća za 6% dok, prema rečima Ćirića,  ostale toplane idu na povećanje od 10 do 15%. Gradska toplana će i ove gdoine koristiti komprimovani prirodni gas koji je znatno jeftiniji od mazuta, za oko 25 dinara, što je na nivou grejne sezone ušteda od oko 75 do 80 miliona dinara. „Ovo linearno povećanje od 6% je sasvim prihvatljivo i nadam se da ćemo ovu grejnu sezonu i početi i završiti onako kako treba“- rekao je direktor Toplane, Bratislav Ćirić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker