Lokalna samouprava

Sekopak karavan stiže i u Pirot

Velika akcija za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada“Sekopak karavan” održaće se u 9 gradova u Srbiji – Novi Sad, Pirot, Vršac, Sombor, Niš, Valjevo, Negotin, Kragujevac iKruševac. Tokom juna i jula Sekopak će edukovati građana o reciklaži, sa posebnim naglaskom na edukaciju dece.

Proizvodnja staklene ambalaže zahteva veliku potrošnjuenergije. Jedan od načina za efikasno smanjenje potrošnjeenergije i prirodnih resursa jeste upravo reciklaža. Kako staklenaambalaža ne bi završila na deponiji ili u prirodi, za sve građanekoji donesu najmanje šest staklenih flaša ili tegli, Sekopak iJavna komunalna preduzeća obezbediće poklone.

 

Za najmlađe će biti organizovane interaktivne radionice saidejom da nauče pravilno da razvrstavaju otpada, ali i da nakreativan način, kroz crtanje i bojenje, predstave kontejnere“zvona” koja su postavljena u njihovom gradu.

 

Akcija u Pirotu održaće se 27.juna u parku tvrđaveKale sa početkom u 12h.

 

Povod za kampanju Sekopak karavan je postavka zvona zastaklenu ambalažu i edukacija građana o korišćenju istih, kao ivažnosti reciklaže staklene ambalaže.

 

Početkom godine Sekopak je raspisao javni poziv za dodelu 800 zvona za staklenu ambalažu na koji se odazvao veliki brojlokalnih samouprava. Do sada je kroz javni poziv podeljeno 600 zvona u 12 gradova u Srbiji – Pirot, Vršac, Valjevo, Negotin, Kruševac, Jagodina, Ćuprija, Novi Sad i Kragujevac.

 

Na ovaj korak Sekopak je motivisao uspeh na projektuUpravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu u okviru kog je postavljeno 700 zvona u Kragujevcu, NIšu, Somboru, Varvarinu, Novom Sadu i Beogradu. Kroz projekat je povećano sakupljanje otpada od stakla za čak 90%, što je bio veliki motiv da nastave u ovom smeru.

 

Kampanja Sekopak karavan realizuje se u saradnji sa JKP Čistoća Novi Sad, Grad Novi Sad, JKP Regionalna deponijaPirot, JKP Čistoća Sombor, JKP Drugi oktobar, JKP VIdrakValjevo, JKP Mediana Niš, JKP Badnjevo, JKP Kruševac i JKP Šumadija.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker