Gradska hronika

Savez za e-upravu: Elektronsko poslovanje jedini lek za birokratiju

Beograd, 3. jul 2017.  – U zemlji u kojoj banka srednje veličine godišnje odštampa 11 miliona papira, trgovinski lanac troši 150.000 evra na čuvanje dokumentacije, police državnih institucija dostižu dužinu od nekoliko desetina kilometara, a građani moraju na šaltere da nose uplatnice kako bi dokazali da su platili takse, jedini izlaz iz birokratije je razvoj elektronskog poslovanja.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici NALED-ovog Saveza za e-upravu, koji okuplja stručnjake za IT, finansijski i trgovinski sektor iz 34 kompanije i lokalne samouprave, usvojen je godišnji izveštaj o radu i izabrano je novo predsedništvo u sastavu Milan Simić (Telekom Srbija), Nataša Sekulić (IBM) i Aleksandar Blagojević (Societe Generale).  Ocenjeno je da je formiranje Kancelarije za e-upravu pri kabinetu premijerke Ane Brnabić u skladu sa NALED-ovom preporukom za centralizaciju ove funkcije i da predstavlja korak napred za brže uvođenje elektronskih servisa.

– Za građane i privredu e-uprava znači da više neće morati da koriste pečat i uplatnice, da će podnošenje zahteva i plaćanje moći da obavljaju on-line preko portala e-uprave, da dokumentaciju neće morati da štampaju i čuvaju po 10 godina koliko propisuje zakon iz prošlog veka. Pored milionskih ušteda u novcu i vremenu, e-uprava uvodi transparentnost u rad državne administracije i smanjuje prostor za korupciju – izjavila je novoizabrana predsednica Saveza za e-upravu Nataša Sekulić.

Savez je utvrdio da prioriteti u razvoju elektronskih servisa treba da budu uspostavljanje osnovnih registara podataka (pre svega registra građana) i njihovo povezivanje, omogućavanje elektronskog plaćanja svih usluga državi, ukidanje obaveze čuvanja papirne dokumentacije nakon digitalizacije (e-arhiviranje), razvoj cloud servisa, kao i omogućavanje praktičnijeg pristupa manje oseteljivim on-line servisima (npr. preko PIN kodova, a ne e-sertifikata).

Na sednici je ocenjeno da je za samo godinu dana od osnivanja Savez uspešno nametnuo reformu elektronske uprave kao prioritet Vlade Srbije. Pripremljeni su konkretni i konstruktivni predlozi i nacrti akata koje su usvojila resorna ministarstva. Uz podršku stručnjaka kompanije IBM iz sveta,  pripremljen je strateški okvir za razvoj e-uprave u Srbiji u čijoj je izradi učestovalo više od 100 stručnjaka iz državnih ustanova, privrede, međunarodne zajednice i drugih organizacija.

U saradnji sa Ministarstvom državne uprave, Savez je koordinirao izradu Akcionog plana Vlade za razvoj e-uprave sa sedam prioritetnih mera. Veliki doprinos dat je usvajanju izmene Uredbe o elektronskom kancelarijskom poslovanju, koja je na snazi od aprila 2017. i ukida obavezu državnim i lokalnim organima da štampaju i arhiviraju svaki dokument koji prime elektronskim putem. Komentarima članova Saveza unapređen je Nacrt zakona o e-poslovanju i za novu Vladu pripremljene izmene Zakona o overi potpisa i Zakona o planiranju i izgradnji. Kao član radne grupe NALED je uključen i u izradu Nacrta zakona o e-upravi, a sa Narodnom bankom usaglašene su odredbe zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga na daljinu koje će popularizovati digitalno bankarstvo.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker