Kultura

Saša Jovanović: Veći deo plana smo realizovali uprkos specifičnoj godini, zabeležili smo i rekordnu posetu Muzeja tokom leta

Tokom prošle godine “Muzej Ponišavlja” u Pirotu realizovao je veći deo planiranih aktivnosti što se poklapa i sa realizacijom budžeta, od oko 86 posto kaže, direktor, Saša Jovanović. Malo je toga što je planirano da nije realizovano. Na primer Istorijska radionica nije realizovana jer su njome deca obuhvaćena, odustalo se zbog epidemiološke situacije. Veći obim planiranih aktivnosti realizovan je u celosti, a neke aktivnosti delimično. Prošla godina je bila vrlo specifična, kao što je poznato, a verovatno će i 2021. biti slična. Jedan od važnih zadataka jeste da se završi započeti objekat koji bi mnogo olakšao rad Muzeja, kaže Jovanović.

“Drugu fazu započetog projekta, izgradnja kancelarija i drugih prostorija, smo delimično realizovali. Najpre je odložena javna nabavka zbog korone, pa se kasnilo sa radovima zbog promena u projektnoj dokumentaciji i na kraju smo deo radova završili. Nadam se da ćemo uskoro ono što je ostalo iz druge faze završiti. Veoma je važno da imamo adekvatne prostorije poput galerije, recimo. Završetkom radova dobićemo prostor za radionice, galerijski prostor, za biblioteku, četiri kancelarije, nov sanitarni čvor i što je veoma bitno dve prostorije u kući Malog Riste, koje sada koristimo, oslobodićemo i celokupan prostor biće na raspolaganju samo posetiocima”.

Muzej redovno učestvuje na konkursima kod Ministarstva kulture svojim projektima, već devet godina, kaže Jovanović.

“Zaposleni u Muzeju u ovom periodu uveliko rade i spremaju projekte za konkurs resornog ministarstva. Počev od 2012. godine redovni smo učesnici na konkursu i devet godina zaredom odobri nam se bar jedan projekat. Ovog puta ćemo najverovatnije konkurisati sa tri projekta. Rad na projektima nije samo iz razloga da se novac obezbedi, mada je i to važno, ali nastojimo da imamo kontinuitet u svemu tome i da se naše ideje i rad prepoznaju. U ovoj godini nastavljamo projekat “Priča o ćilimu”. To je IPA projekat koji Muzej realizuje zajedno sa Istorijskim muzejem iz Čiprovaca i Biznis fakultetom iz Botevgrada. Korona i tu predstvlja problem, do sada nismo imali ni jedan direktan susret, jedino preko videa. Do jeseni treba da završimo projekat”.

U februaru se u Muzeju godinama realizuje konkurs za izbor najboljih fotografija pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Ove godine na konkursu će se izabrati najbolje fotorgrafije, ali će izostati tradicionalna izložba najboljih ostvarenja. U ovoj godini se nastavlja sa digitalizacijom predmeta u saradnji sa Ministarstvom kulture. Posle aktuelnih građevinskih radova uslediće sređivanje dvorišta. Jovanović kaže da je saniran jedan zid zgrade Muzeja i uređena nasteršnica za deponovanje stvari, ali se mora poraditi i na depou.

“Napravili smo reviziju svih predmeta koji su u Muzeju, da vidimo u kakvom su stanju, da se konzerviraju. Generalno imamo problem sa depom gde nisu adekvatni uslovi, nalazi se u poslovnim prostorijama nekadašnje klanice na Sarlahu gde čuvamo predmete iz arheološke zbirke. Delimično smo sredili te prostorije, ali treba se još na tome raditi”.

Muzej Ponišavlja je učesnik brojnih manifestacija, ali će sve to sada zavisiti od epidemiološke situacije. Pored svih aktivnosti vodi se računa i o prijemu posetilaca. Prošle godine je u letnjim mesecima, kada je korona malo oslabila, zabeležena rekordna poseta, prema broju prodatih karata, od kad postoji Muzej. Samo u avgustu bilo je preko hiljadu dvesta posetilaca.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker