Privreda

Samostalni sindikat Pirota uputio zahteve predsedniku Vučiću u cilju poboljšanja materijalno – socijalnog položaja radnika

Savez samostralnih sindikata Pirota, u više navrata ukazivao je na nepovoljan materijalno – socijalni položaj većine zaposlenih u Srbiji, a samim tim i u Pirotskom okrugu. Najnovija ekonomska kriza negativno se odražava na standard zaposlenih, s obzirom da se velikom broju radnika isplaćuje minimalna zarada. Tim povodom Veće saveza samostalnih sindikata Pirota uputilo je pismo, predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i, premijerki, Ani Brnabić u kojem su istaknuti prioritetni problemi.

U pismu koje je uputio pirotski Samostalni sindikat, sa detaljnim obrazloženjem svojih zahteva, navodi se da je neophodno prihvatiti inicijativu da se o visini minimalne zarade pregovara dva puta godišnje, da se minimalna zarada izjednači sa visinom minimalne potrošačke korpe, pravo isplate na ime nadoknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora, da se prihvati inicijativa o aktiviranju Radne grupe za izmenu Zakona PIO u odeljku 1a – prevremena starosna penzija, da se izmeni i dopuni član 257 Zakona o radu u odeljku kolektivni ugovori i da se izmeni i dopuni član 188 Zakona o radu koji se odnosi na zaštitu zaposlenih zbog obavljanja sindikalnih delatnosti.

Ovu inicijativu da se predstavnici samostalnih i granskih sindikata u Srbiji oglase svojim zahtevima, o kojima bi se razgovaralo sa premijerkom i predsednikom Srbije, pokrenuo je  Samostalni sindikat Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker