Gradska hronika

Samo kalendarski završena grejna sezona, pirotska Toplana nastavlja sa grejanjem

Danas, 15. aprila, zvanično se završava grejna sezona. Međutim, kao i svake godine, u zavisnosti od vremenskih prilika, pirotska Toplana će nastaviti sa isporukom toplotne energije, i biće u pripravnosti do 3. maja. Prema rečima direktora, Bratislava Ćirić, zahvaljujući višegodišnjim investicijama, kojima je kompletan sistem obnovljen i modernizovan, i ova grejna sezona protekla je bez ikakvih zastoja. Grejanje je bilo uredno, a sitniji kvarovi, kojih takođe nije bilo mnogo, otklanjani su u periodu kada “Energana” nije bila u pogonu, uglavnom noću. 

“Završetak grejne sezone je samo na papiru, zima se ne predaje, i mi ćemo nastaviti sa isporukom toplotne energije kako bi našim kupcima, korisnicima obezbedili tople objekte. Prema zvaničnim uredbama i odluci lokalne samouprave bićemo pripravni do 3. maja. Prema prognozi meteorologa verovatno ćemo do kraja aprila održavati propisanu temperaturu. U zavisnosti od vremenskih prilika mogući su prekidi tokom dana, ali najbitnije je da možemo da odgovorimo svim zahtevima i obezbedimo tople radijatore”- kaže Ćirić.

Ono što je važno i ova grejna sezona protekla je bez havarija i prekida u grejanju. Isporuka energenta je bila uredna, i prema svemu sudeći može se reći da je sezona bila uspešna, kaže Ćirić.

gradska toplana pirot

“Već nekoliko sezona mi nemamo ozbiljnijih tehničkih problema. Sitnije kvarove smo otklanjali tokom noći kada se ne isporučuje toplotna energija. Sve je to plod našeg rada između sezona kada napravimo analizu svega onoga što bi moglo da nam napravi problem u narednoj sezoni. Ulažemo redovno u remont, i naš sistem je uvek u optimalnom funkcionalnom stanju. Zato, slobodno mogu da kažem da smo se svojim radom nametnuli kao pouzdan partner. Čujemo iz medja sa kakvim se problemima suočavaju neki gradovi u Srbiji, a mi takvih poteškoća nemamo”.

Ćirić kaže da je varljiv utisak da je ova zima bila blaža u odnosu na prošlu. Prema zvaničnim podacima prosečne dnevne i noćne temperature bile su niže, pa je i utrošak energije bio povećan za 8 do 9 posto.

“Imalo smo dva hladna talasa koji su trajali po desetak dana, tada smo grejali produženo. Mi smo ove sezone nekoliko dana ranije krenuli u celodnevni režim rada, što nije bio slučaj u prethodnim sezonama. Samim tim, prema našim analizama, ova grejna sezona može biti skuplja za 8 do 9 procenata. Ali, opet naglašavam, nije bilo prekida u radu i mislim, kada sve uzmemo u obzir, i mi u Toplani i naši korisnici možemo biti zadovoljni”- izjavio je, direktor, Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker