Ostale vesti

Sačuvajmo ognjišta

U galeriji Doma kulture u Babušnici sinoć je otvorena izložba fotografija i projekcija dokumentarnog filma pod nazivom “Sačuvajmo ognjišta”. Izložbu je priredila humanitarna organizacija “Lužničke rukotvorine” a autor fotografija i dokumentarnog filma je novinar i fotoreporter Pirotskih vesti Aleksandar Ćirić.11w_resize

Po rečima Karoline Stamenković iz “Lužničkih rukotvorina”, na izložbi su prikazane potresne fotografije najugroženijih gorštaka po zabačenim planinskim babušničkim selima.

stari i bolesni gorstaci u zabacenim babusnickim selima (2)_resize

-Kako bi pomogli tim ljudima mi smo formirali mobilni tim, organizovali akcije pripreme ogreva, pružanja lekarske pomoći jer mnogi od njih i po 10 i više godine nisu bili kod lekara jer nemaju novca ili su toliko bolesni da jednostavno ne mogu da idu do doktora.

stari i bolesni gorstaci u zabacenim babusnickim selima (1)_resize

Na filmu su prikazana i potresna svedočanstva starih o tome kako žive česti i bez pomoći svojih najbližih, zaboravljeni od svih. U selima veoma razuđene babušničke opštine živi preko 80 starih i iznemoglih ljudi, bez ikog svog.

ACA_0535bw_resize

Uspeli smo da im pomognemo zahvaljujući Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike koje je prepoznalo sa kakvim se problemima susreću ljudi i pomoglo nam da oformimu ekipu gerontodomaćica koje su proteklih meseci obilazile najugroženije. Zahvaljujemo se i opštini Babušnica na pomoći i nadamo se da će nam omogućiti da se ovaj vid pomoći najugroženijima nastavi i na dalje, s obzirom da se projekat koji je podržalo Ministarstvo rada vrlo brzo završava-kazala je Stamenkovićeva.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker