Reportaža

Rešena vekovna misterija jame Bezdanke

Ekipa speleologa predvođena jednim od najboljih domaćih speleologa Vladimirom Rankovićem iz Valjeva, uspešno je rešila jednu od najvećih misterija babušničkog kraja ispitavši do kraja jamu Bezdanku koja se nalazi nedaleko od sela Preseka. Meštani su verovali da ova jama nema dno zbog čega su joj i dali ime Bezdanka, a brojni tragači za legendarnim blagom Popa Martina Himovića, verovali su da upravo Bezdanka predstavlja ulaz u tajne podzemne lagume gde je Pop Martin skrivao oteto zlato od turskih karavana koji su ovim krajem prevozili zlato do Istanbula.

www.MILENKOVICPHOTO.COM

Organizator ove jedinstvenog poduhvata je Marko Nikolić, koji je ujedno organizator i avanturističkih trka “Lužnički megdan” i “24 sata Koprena”.

Kako je Pirotskim vestima izjavio Nikolić, ova jama predstavlja pravi biser prirode, a cela ova akcija sprovedena je zahvaljujući podršci Turističke organizacije Babušnica i njenog direktora Milana Stamenkovića.

– Vođa ekipe koja je uspešno završila ovu “ekspediciju” bio je jedan od najboljih domaćih speleologa Vladimir Ranković, a osim njega i moje malenkosti deo ekipe bila je i jedna dama-speleolog iz Valjeva Milica Ignjatović, kao i jedan od najboljih avanturističkih fotografa Srbije Miloš Milenković iz Subotice koji je i napravio neverovatne fotografije jame. Na osnovu onoga što smo mogli da vidimo zaključili smo da nismo prvi koji su ušli u jamu ali smo prvi koji su jamu istražili celu do kraja i fotografisali ovaj impozantni biser prirode uprkos veoma teških uslovima-kaže Nikolić.

5

Po rečima vođe ekipe speleologa Vladimira Rankovića, cela ekipa je oduševljena lepotom i impozantnošću Bezdanke.

-Jama je nastala veoma davno, u ranom periodu nastanka krečnjaka. Ukupna dubina ide do 80 metara ispod površine zemlje. Vertikala je impozantna što se i na fotografijama najbolje vidi pa je ova akcija za nas predstavljala pravo osveženje jer je reč o vanredno lepoj jami-kaže Ranković.

A.Ć.

Fotografije Miloš Milenković

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker