Lokalna samouprava

Rekonstrukcijom dela trga Pirot dobio jedan od najlepših centara u Srbiji

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, danas je sa svojim saradnicima obišao obnovljen deo trga u centu grada. On je izrazio zadovoljstvo brzinom i kvalitetom izvedenih radova na površini od oko četiri i po hiljade metara kvadratnih. Pored novih behaton ploča urađena je nova kišna kanalizacija, moderna rasveta, očekuje se postavljanje novog mobilijara, ozelenjavanje predviđenih površina, a pojedini detalji, poput žardinjera pored Doma Vojske, će se kasnije uređivati. Tom prilikom Vasić je apelovao na sve građane da imaju obzira prema onome što je urađeno, dostavna vozila ubuduće neće moći da saobraćaju trgom, a sa vlasnicima okolnih ugostiteljskih objekata postignut je dogovor da letnje bašte, od proleća, budu jednobrazno uređene prema urbanističkom planu.

U rekonstrukciju trga uloženo je oko 40 miliona dinara. Vasić smatra da je za grad važno da ima lepo uređen trg i najuži centar. Uostalom, bio je u jako lošem stanju i njegova obnova bila je neminovna.

“Nadam se da ćemo tokom 2022. godine uraditi i Dom Vojske i na taj način dobiti centar grada među lepšim u Srbiji. Pirot ima jedinstven centar grada, među lepšim u Srbiji, imamo dva velika trga i trg između njih sa ugostiteljskim radnjama, trgovinama i lepo je izaći u centar grada, hajde da nam svima bude lepo. Od sadržaja će biti dodat neki mali mobilijar, videćemo da sa malo zelenila oplemenimo prostor. Ono što smo hteli da uradimo u roku, pre zime ili nekog snega, jeste da uradimo podnu oblogu i da ljudi mogu nesmetano da funkcionišu. Sad, ove detalje oko zelenila, cveća, radićemo sa Komunalcem i sigurno je da ćemo oplemenjivati ovaj prostor da bude što je moguće lepši. Ovde se više neće voziti automobili. Na tri ključne lokacije, kod banke, Pošte i Hotela ćemo postaviti potapajuće stubove koje će moći da koriste, eventualno, vozila Hitne pomoći i Vatrogasne službe”- rekao je Vasić.

Vasić je dodao da će se na adekvatan način izaći u susrtet ljudima koji imaju potrebu da dostavljaju robu do svojih objekata, a u delu ulice kod Dunav osiguranja će najverovatnije biti izmenjen režim saobraćaja. Što se tiče rekonstrukcije Doma Vojske njegova realizacije je izvesna, ali rokovi ne zavise od lokalne samouprave. Ministarstvo kulture očekaje potvrdu od Ministarstva finansija da bi moglo da raspiše javnu nabavku. Što se tiče grada, već dva puta su ažurirane cene građevinskih materijala kako bi javna nabavka uspela. Dom Vojske će se kompletno rekonstruisati sa nadogradnjom, jedino će po posebnom projektu biti obnovljenja velika sala.

Izvodjač radova na Trgu bila je firma “Transkop” iz Paraćina, koja je ujedno i proizvodjač behaton ploča.

Foto: Aleksa Cakić / Aleksandar Ćirić 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker