Lokalna samouprava

Rekonstrukcija krova Konaka Malog Riste uskoro gotova

Rekonstrukcija krova Konaka Malog Riste privodi se kraju. Ozbiljnijih radova na ovom spomeniku kulture od izuzetnog značaja nije bilo decenijama, a prokišnjavanje krova predstavljalo je veliki problem. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji krova kazao je da je Pirot grad koji brine o kulturnom nasleđu, a poznato je i da je Pirot jedini grad u Srbiji član mreže gradova Europa Nostra, gradova širom Evrope poput Amsterdama, Dubrovnika i mnogih drugih, koji brinu o svojoj kulturnoj zaostavštini. Nadzor nad rekonstrukcijom vrše stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a izvođač radova je firma “Forma antika” iz Niša, specijalizovana za ovako zahtevne projekta na objektima koji su pod zaštitom države. 

-Muzej Ponišavlja Pirota je prepoznatljiva van granica grada i zemlje, ozbiljne rekonstrukcije nije bilo decenijama, a ako uzmete u obzir činjenicu da je crep star sto godina onda ispada da takvih radova nije bilo od završetka izgardnje same kuće. Mi želimo da uputimo poruku da se brinemo u kulturnom nasleđu. Novac je obezbeđen iz Ministarstva kulture, na čemu smo im zahvalni. Reč je o sumi od oko četiri miliona dinara. Nadam se da ćemo naredne godine uspeti da proširimo prostor neophodan za rad administracije Muzeja, kako bi se omogućilo da on privlači još više posetilaca iz zemlje i inostranstva-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Muzeja Saša Jovanović kazao je novinarima da zbog objektivnih problema malo produžen rok za izgradnju, ali je prioritet da se radovi izvedu kvalitetno.

-Po informacijama od izvođača radova, kvalitet radova je dobar i nadamo se da će u najskorije vreme Muzej zablistati novim sjajem. Trenutno radimo i na zaštiti poda i drvenarije enterijera muzeja, tako da će muzej biti u jednom novom ruhu-kazao je direktor Jovanović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker