Lokalna samouprava

Realizovan projekat “Centar za rano učenje Roma”- povećan broj romske dece u vaspitno obrazovnim ustanovama u Pirotu

U Skupštinskoj sali Uprave grada Pirota održana je završna konferencija povodom realizacije projekta „Centar za rano učenje Roma“, koji od 04.09.2019. godine realizuje grad Pirot u saradnji sa UG „Ternipe” kao projektnim partnerom. Projekat je podržan od strane Stalne konferencije gradova i opština uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije. Na konferenciji, kojoj su prisustvovali predstavnici osnovnih škola, predškolske ustanove i Centra za socijalni rad prikazan je i kraći film o realizaciji projekta.

Radmila Nešić iz UG “Ternipe” najpre je zahvalila gradu Pirotu koji je prepoznao značaj  ove teme i aplicirao za projekat. Ona smatra da je projekat uspešno realizovan na veliko zadovoljstvo romske zajednice, ali da je i opravdao ukazano poverenje lokalne samouprave.

“Posle 18 meseci, nažalost, na kraju smo projekta. Kažem nažalost jer ovo je veoma bitana tema, veoma je bitan rani razvoj, podrška pri učenju, i vrlo je važno da se radi na prevenciji diskriminacije. U okviru projekta smo imali nekoliko komponenti. Prva je razvoj dece i podrazumava otvaranje Centra za rani razvoj. Tu smo imali grupu dece od tri do pet godina, i imamo veliki obuhvat dece u obrazovnom sistemu, odnosno pri redovnom predškolskom programu. Nama i jeste cilj da se deca socijalizuju, da se pripreme i da imamo što veći obuhvat u pripremnom predškolskom i drugim programima u predškolskoj ustanovi. Druga komponenta je uspostavljanje socijalnog medijatora pri Centru za socojalni rad kao mere prevencije od diskriminacije. To se pokazalo kao primer dobre prakse. Treća komponenta je prevencija diskriminacije. Moram tu da istaknem da je Pirot grad tolerancije, da radi na sprečavanju diskriminacije i da nastoji da njegovi građani žive bez diskriminacije. Realizovane su radionice multikulturalnosti i kroz te radionice je prošlo preko osamdeset učenika osnovnih škola u Pirotu. Deci smo približili romsku kulturu, običaje, istoriju i mislim da je smanjen jaz između romske i većinske zajednice. Projekat se završava, ali daćemo sve od sebe da neke komponente bude i dalje održive” – rekla je Radmila Nešić.

U ime grada Pirota prisutne je pozdravilia Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu. Ona je pohvalila realizatore projekta koji su i u vreme pandemije uspeli da ga u potpunosti realizuju.

“Grad Pirot je pre izvesnog vremena usvojio dokument – Lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja Roma. Da ne bi ostao samo na papiru usledilo je niz aktivnosti, što je veoma dobro, a jedna je i realizacija projekata poput ovog. Grad ima mogućnost da aplicira za različite projekte Evropske unije pa smo tako došli i do ovog projekta. Takođe, postoji dobra saradnja sa GIZ-om, Vladom Srbije, različitim udruženjima koja se bave problemima Roma. Veoma sam zadovoljna radom mobilnog tima i operativnim planom koji grad drugu godinu zaredom radi sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Na taj način se trudimo da poboljšamo položaj Roma. Bitno je da počnemo od najmlađih, a upravo se ovaj projekat time bavi. Projekat je trajao 18 meseci, ali ćemo nastojati da bude održiv i u narednom periodu”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker