Lokalna samouprava

Ratarske kulture u dobrom stanju – Pšenica u fazi vlatanja, kukuruz dva do tri lista

Ovog proleća vremenske prilike išle su na ruku poljoprivrednika, tako da je setva kukuruza završena u optimalnom roku. Slično je bilo i jesenas prilikom setve ozimih strnih žita pa se poljoprivrednici s pravom nadaju zadovoljavajućim prinosima. Prema rečima, stručnog saradnika za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Olivere Gavrilović sve planirane površine su zasejane ratarskim kulturama i u dobrom su stanju.

Gavrilovićeva kaže da u ovom periodu poljoprivrednici preduzimaju mere zaštite pšenice i strnih žita od korova, bolesti i štetočina. Pšenica je u odličnom stanju, s obzirom da je raspored padavina bio povoljan.

“Padavine su dobro došle pšenici koja je u fazi vlatanja i u intenzivnom rastu. Što se tiče kukuruza sva poljoprivredna gazdinstva na području Pirotskog okruga su završila sa setvom. U zavisnosti od područja i vremena setve kukuruz je u fazi dva do tri lista ili u fazi nicanja. Kukuruz je, takođe, u dobrom stanju, ima dovoljno vlage za nicanje, kao i dovoljno toplih dana, bez obzira na relativno niske jutarnje temperature. Trenutno i kukuruz treba zaštititi od korova ukoliko to nije urađeno posle setve i pre nicanja” – izjavila je Gavrilovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker