Agrar

Pšenica u fazi bokorenja – Nema opasnosti od izmrzavanja

Hladan talas zahvatio je Srbiju donoseći temperature ispod nule koje se u većini krajeva kreću od -15, u jutarnjim satima, do -2, tokom dana. Uprkos tome poljoprivrednici ne treba da strahuju, ozima strna žita su u dobroj formi i ne preti opasnost od niskih temperatura i izmrzlina. Snežni pokrivač je, svakako, dobro došao, mada u ravničarskom delu on nije viši od 5 santimetara, a zbog jakog vetra na pojedinim parcelama ga i nema.

Stručni saradnik za ratarstvo i savetodavac u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Olicera Gavrilović, ukazuje da je do sada zima bila, relativno, topla i da su retko kad temperature bile ispod nule. To je doprinelo da su se ozima strna žita odlično razvila, pa čak i ona i iz zakasnele setve.

“Snežni pokrivač u potpunosti odgovara u ovom periodu, bilo bi bolje da je sneg pao i ranije i to u većoj količini. Kao što je poznato pšenica je otporna na niske temperature, kao i ostale ozime kulture, tako da trenutno niske tempereture, sigurno, neće dovesti do izmrzlina. Pšenica i ostala ozima strna žita su, trenutno, u fazi bokorenja. Posle perioda mirovanja i dolaskom toplijih dana očekuje se intenzivan rast ovih kultura, a čim vremenske prilike omoguće treba početi i sa prolećnom prihranom useva” – izjavila je Gavrilovićeva.

Ona je istakla i to da je većina vlasnika poljoprivrednih gazdinstava uradila analizu zemljišta, da su dobili rezultate i preporuke o količnini normi đubriva koje će koristiti za prihranu. Savet je da se prihrana obavi u dva navrata, ali poljoprivrednici zbog štednje nafte i da bi izbegli gaženje parcele često to urade odjednom.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker