Lokalna samouprava

Pšenica dobro prezimila – Preporučuje se prihrana azotnim đubrivima

Na području Pirotskog okruga ozima strna žita su u dobrom stanju. Nalaze se u fazi pred, ili početak bokorenja. Dobre vremenske prilike u toku jeseni omogućile su na većini parcela setvu u optimalnom roku za ovo područje. Strna žita iz kasnije setve, usled blage zime, imaju dobar sklop i nalaze se u fazi drugod ili trećeg lista. Snežne padavine, mada su bile slabijeg intenziteta, odgovaraju strnim žitima, u zemljištu ima dovoljno vlage koja je neophodna za prolećnu prihranu kaže, stručni saradnik za ratarstvo, u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi Pirot, Olivera Gavrilović.

Neki od poljoprivrednih proizvođača iskoristili su povoljne vremenske uslove za prihranu strnih žita pre najnovijih padavina. Oni koji nisu, to treba da urade nekoliko dana nakon prestanka padavina kako bih mogli da uđu mehanizacijom na svoje parcele. Posle setve najbitnija agrotehnička mera je prolećna prihrana, kaže Gavrilovićeva.

“Savet je da se prihrana obavi čim vremenski uslovi to dozvole. Preporuka su azotna đubriva KAN i AN za brzo delovanje kako bi ozimi usevi dobili dovoljno hraniva za dalji razvoj i prinos. Napominjem da je najbolje prihraniti strna žita u dva navrata, prvi put u martu a drugi put u aprilu. Količina mineralnog đubriva se preporučuje na osnovu agrohemijske analize zemljišta. Azot u zemljištu je promenljiv, a zavisi od plodnosti zemljišta, količine zaoranih žetvenih ostataka i sadržaja organske materije u zemljištu, preduseva, njegovog prinosa i količine unesenog osnovnog đubriva pre setve” – izjavila je Olivera Gavrilović.

Foto: Poljoprivredna služba Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker