Korona virus

Protivepidemijske mere ostaju na snazi, za strane državljanje testiranje obavezno prilikom ulaska u Srbiju

Juče je održana sednica Kriznog štaba Republike Srbije na kojoj je, pored ostalog, odlučeno da sve sadašnje restriktvne, protivepidemijske, mere ostaju na snazi do petka, 18. decembra, kada će se ponovo razmatrati da li će se donositi nove mere ili će ove i dalje važiti, prenosi Tanjug.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, dr Darija Kisić Tepavčević, sopštila je da strani državljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 časova. Ona je objasnila da je Štab doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti pojačane kontrole i da će PCR test biti obavezan za sve strane državljane bez obzira iz koje zemlje ulaze u Srbiju. Našim građanima Ustav garantuje ulazak u zemlju i za njih će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test, stim što se karantin moće prekinuti negativnim PCR testom. Ova mera će važiti, kako je rekla, od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemilološke situacije.

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da su dosadašnje mere dale efekte, mada brojevi jesu na visokim vrednostima, ali je primetan pad broja novoobolelih. Opterećenje zdravstvenog sistema je veliko i svi moramo da damo doprinos smanjenu prenošenja virusa. Ministarka je apelovala na na građane da predstojeće praznike proslave u najužem krugu porodice uz pridržavanje preventivnih mera.

Govoreći o vakcini protiv COVID 19 ministarka je napomenula da državno rukovodstvo od samog početka epidemije komunicira sa svim proizvođačima vakcina, podsetivši da, sve dok se vakcina ne registruje u zemlji porekla i ne dobije sve sertifikate Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, ne može se primenjivati u našoj zemlji-javlja Tanjug.

.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de