IZBORI 2023.

Prosvetari okupljeni oko liste “Pirot protiv nasilja” zalažu se za reformu obrazovanja i besplatne udžbenike za svu decu

Darko Božić, nosilac liste “Pirot protiv nasilja” istakao je na konferenciji za novinare da se okupljeni oko ove liste zalažu za bolji i pravedniji grad i za bolji  obrazovni sistem.  Besplatni udžbenici za svu decu, dostupnost vrtića, podizanje kulture na viši nivo, zapošljavanje bez partijske kartice su neki od ciljeva za koje se zalažu okupljeni oko liste  “Pirot protiv nasilja”. 

Darko Božić, nosilac liste rekao je da borbu za bolje obrazovanje u Pirotu nije napustio i da je preko  fondacije koja nudi besplatne udžbenike za sve osnovce, organiozovao  tribinu ali se niko od direktora škola nije odazvao  da čuje na koji način deca  mogu dobiti besplatne knjige.

Tomica Ćirić profesor književnosti bez zaposlenja, rekao je da se priključio ovakvom vidu političke borbe  kao nezavisni intelektualac i podsetio na tragični događaj iz škole Vladislav Ribnikar od kada je, prema njegovim rečima, postalo  očigledno da takav sitem ne funkcioniše i postavio pitanje zapošljavanja i u obrazovanju i u drugim oblastima.

Marina Vacić, profesorka ruskog jezika u Gimnaziji Pirot istakla je da se priključila grupi građana Najbolje za Pirot  zbog odbrane svoje profesije. “U osnovi reči obrazovanje je reč obraz, svi mi koji se trudimo da radimo na oblikovanju novih, mladih, ljudi, naše budućnosti, moramo da imamo baš tu reč na umu – obraz, da ne žmurimo i okrećemo glavu pred mnogim nepravdama i nepravilnostima” – kaže Marina Vacić.

Milan Božić, profesor elektro predmeta u Tehničkoj školi Pirot istakao je značaj dostupnosti obrazovanja, mogućnosti da sva deca pohađaju vrtić i stvaranju mogućnosti da spirtske aktivnosti budu dotupne svakom detetu. Da bi grad zaista bio prilagođen deci sva deca moraju da imaju besplatne udžbenike, vrtići moraju da budu besplatni za svu decu odnosno plaćeni iz budžeta grada kao i  sposrtke aktivnosti koje moraju biti besplatne i dostupne deci, rekao je Bižić I dodao da političarima nije mesto u sportskim klubovima.

Dragan Jovanović, diplomirani violinist i profesor u Muzičkoj školi  istakao je da bi škola u kojoj radi trebalo da bude elitna institucija sa kojom bi grad trebalo da se ponosi ali da škola nema sopstvenu zgradu i da uslovi za rad nisu dobri. On je rekao da je njegov motiv da podrži ovu listu, želja da doprinese razvoju culture u gradu koja, po njegovoj oceni nije na zavidnom nivou. “Od prosvete sve počinje i u državi i kulturi, da bi država bila bolja neophodna je jaka prosveta i kultura na visokom nivou” – rekao je Dragan Jovanović.

Brankica Minković, profesor francuskog i latinskog jezika u Gimnaziji Pirot  kaže da je neophodno da se u obrazovanju stvari sagledaju šire, to nije samo pitanje lokalne vlasti već je to pitanje opstanka ovog društva. Ona kaže da mladi danas odustaju od prosvetarskog poziva I da se najbolji spremaju da odu ili su već otišli tamo gde su cenjeni iplaćeni.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker