Kultura

Promovisana zbirka priča “Pre vremena čuda” povodom 90 godina od rođenja Borislava Pekića

U Domu kulture u Pirotu održano je književno veče na kojem je predstavljena zbirka priča pod nazivom “Pre vremena čuda” posvećena velikanu jugoslovenske književnosti, akademiku, Borislavu Pekiću, povodom devedeset godina od njegovog rođenja. O knjizi su govorili pisac i priređivač knjige, Vule Žurić, i jedan od autora priče, Dejan Stojiljković, a moderator je bio Vladimir Veljković.

Urednik zbirke priča “Pre vremena čuda”, Vule Žurić, kaže da ovo nije “Lagunin” prvenac kada se odlučila za ovaj projekat, s obzirom da je i pre toga objavljivala knjige koje su posvećene, ili inspirisane velikim književnim stvaraocima,  Andriću, Crnjanskom i Branku Ćopiću.

“Nastanak ove knjige smo dogovorili u vreme prošlogodišnjeg Salona knjiga u Pirotu. Bilo je najlogičnije da “Laguna” uradi ovaj posao i ona sada intenzivno objavljuje ono što je Borislav Pekić uradio za života i ono što njegova supruga i ćerka uspevaju da sastave od njegove obimne zaostavštine. Ono što sam ja znao jeste da će da izazove izuzetnu pažnju, oduševljenja, pa čak i euforiju, što se i desilo kad sam pozvao ove žanrovce. Ispostavilo se da je izbor bio dobar. Mi smo želeli da pokažemo sa koliko strana Pekiću može da se priđe, koliko mnogo vrata postoji kojima se ulazi u njegov svet iz kojeg je onda jako teško izaći. Ne zato što je taj svet komplikovan, već zato što u njemu ima toliko toga za svakoga od nas. Bez obzira koliko je Pekić i dalje čitan ipak shvatite da je to grebanje po površini i da je potrebno zaći mnogo dublje. Tako da se to i ovde pokazalo uključujući i mene među ovih petnaest pisaca. Ova zbirka je dosta raznolika, ne šarolika, tu je negde pola pola gde se pisalo o Pekiću kao književnom liku, a pola je pisano o temama pekićevskim”.

Dejan Stojiljković, jedan od autora knjige, kaže da izuzetno voli Pekićeve eseje i da je inspiraciju za svoju priču potražio u Pekićevim pismima iz tuđine.

“On je to čitao na BBC Radiju, postojala je ta Jugoslovenska redakcja osamdesetih godina. Imao je eseje o svemu i svačemu, na primer gde postoji jedan tipičan Englez, a postoji i jedan tipičan Jugosloven koji se zove Živorad. Meni je bilo zanimljivo da uparim tog Živorada, tako se zvao i moj otac, Nišlija poreklom iz Zaplanja, sa Pekićem. Nemetnulo se da se oni nađu u kotlarnici BBC-ja, dva potpuno suprotna mentaliteta koji postaju prijatelji, jer Pekić ne može da puši nigde u BBC-ju osim u kotlarnici gde radi Živorad i tu nastaje priča dve potpune suprotnosti”.

Promocija zbirke priča povodom devedeset godina od rođenja Borislava Pekića, “Pre vremena čuda”, je zapravo svojevrstan početak ovogodišnjeg Sajma knjige i grafike u Pirotu. Za sutra, takodje u Domu kulture, zakazana je dodela nagrada za najbolju kratku priču i promocija Zbornika kratkih priča.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker