Kultura

Projekcija filma “Sto godina tišine” u čast Dana primirja

U čast 11. Novembra, Dana primirja i velike pobede Srbije u I svetskom ratu, kojoj su doprineli i naši preci, Udruženje za negovanje tradicije oslobodilakih ratova Srbije do 1918. godine, Gimnazija Pirot i Udruženje istoričara Pirota organizovali su projekciju filma “Sto godina tišine” u produkciji Miloja Nešića. U svečanoj sali Gimnazije, potomci i poštovaoci dela hrabrih ratnika podsetili su se na velike pobede i stradanja Piroćanaca tokom Prvog svetskog rata. Svečanosti je doprineo  i hor Zlatno grlo izvođenjem pesama  “Tamo daleko” i “Ovo je Srbija”. 

Dečak Mihajlo Nešić je potomak Ljubomira Kostića, ratnika III pešadijskog puka, koji je poginuo u bici na Ceru, tokom Prvog svetskog rata. Mihajlo sa svojim ocem kreće u obilazak mesta velikih bitaka iz 1914. godine, na Ceru, Drini i Kolubaru. Na ratnom putu svojih predaka dolazi u Tekeriš gde se borio III puk tokom Cerske bitke i na mesto Begluk, gde je njegov čukundeda stradao pre 107 godina. Put ih dalje vodi na Drinu, Lazarevac, Bistricu…

Mihajlo sa ocem otkriva i ono čega nema u udžbenicima istorije. Slavnu istoriju i veliko stradanje ali i težak život ratnih invalida i članova porodica stradalih ratnika, nakon završetka Velikog rata. Mihajlo stiže i u Blato, rodno selo svog čukundede, heroja balkanskih i Prvog svetskog rata, gde pronalazi njegov veliki portret, na kome se vidi velika sličnost sa pretkom. Slušajući oca o dramatičnim događajima od pre sto godina, postavlja pitanje:”Tata, da li ću i ja morati da branim Srbiju?“.

U filmu ,”Sto godina tičine“ učestvuju i istoričar Vuk Obradović, kustos Vojnog muzeja u Beogradu, kao i  potomci ratnika iz balkanskih i Prvog svetskog rata.

Film se završava neverovatnom pričom o borbi III puka na Oblakovu, tokom bitke za Bitolj, na kraju Drugog balkanskog rata.  Premoreni vojnici i oficiri III puka su nakon višednevnih borbi sa Turcima, kada su ostali bez hrane, vode i municije, zapevali ljubavnu pesmu svog rodnog kraja “Oj ovčare, beli jagančare“, podigli se na juriš i pobedili.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker