Kultura

Projekat Mirka Stanimirovića “Zlatna arhitektura Pirota” prezentovan u Sofiji

U Sofiji u ambasadi Republike Srbije, održan je sastanak na kome je prezentovan projekat i izložba “Zlatna arhitektura Pirota” i EGTC EuroBalkanEvropsko grupisanje teritorijalne saradnje. Njegova Ekselencija Ambasador Republike Srbije u Republici Bugarskoj, gospodin Vladimir Ćurgus i gospođa Gordana Božić, ministar savetnik u Ambasadi Republike Srbije, bili su srdačni domaćini Vladici Tošiću, zameniku predsednika Skupštine grada Pirota i kopredsedniku Euroregiona Nišava, i Mirku Stanimiroviću, autoru projekta i izložbe “Zlatna arhitektura Pirota”.

​Mirko Stanimirović je docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura). Izložba „Zlatna arhitektura Pirota“ donosi prikaz 20 objekata iz Pirota, različite namene, statusa zaštite i stanja u kome se nalaze. Otvaranje izložbe je zakazano za 31.5.2019. u galeriji „Čedomir Кrstić“ u Pirotu. Glavni organizator izložbe je Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović”. Izložba će biti realizovana u okviru zvaničnog programa Forum kreativna Evropa 2019 (Desk kreativna Evropa Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije). Partneri na projektu: Grad Pirot, Galerija Čedomir Кrstić, Pirot, Univerzitet u Nišu, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Euroregion Nišava, Pirot, Nova art-scena, Pirot i Кlaster urbanog planiranja, Niš. Ambasada Republike Srbije, izrazila je spremnost da pomogne organizaciju izložbe u Sofiji.

​Na sastanku je prezentovana incijativa Grada Pirota i Euroregiona Nišava za osnivanje EGTC EuroBalkan BG/RU/SRB. EGTC EuroBalkan biće formiran integracijom tri euroregiona na granicama Bugarske, Rumunije i Srbije: Euroregion Nišava, Euroregion Stara planina i Euroregion Dunav 21.  Cilj osnivanja EGTC-a je razvoj institucionalne prekogranične i regionalne saradnje po evropskom modelu, uzorima i standardima, između lokalnih samouprava, civilnog sektora, privrede, akademske zajednice i svih drugih zainteresovanih iz pograničnih područja Bugarske, Srbije i Rumunije, na planu privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, nauke, sporta i drugih segmenata života, i uključivanje regiona u procese širih evropskih integracija. Grad Pirot kao jedan od lidera prekogranične saradnje između Republike Srbije i Republike Bugarske, i ključnih članova Euroregiona Nišava, pokrenuo je inicijativu za osnivanje EGTC-a EuroBalkan.

​Njegova Ekselencija Ambasador Republike Srbije u Republici Bugarskoj, gospodin Vladimir Ćurgus posebno je istakao značaj regionalne i prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker