Lokalna samouprava

Projekat izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda usporen zbog komplikovane procedure

Od Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda se nije odustalo, kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Ugovor je potpisan  ali je zbog komplikovane procedure čitav postupak usporen. „Nekada su te procedure kod nas spore a u svetu još sporije” – kaže gradonačelnik uz napomenu da su takve procedure za  sve donacije EU.

„Dugo već  najavljujemo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, otkupili smo zemljište, spremni smo za izdavanje građevinske dozvole, urađena je planska dokumentacija i sada od donatora a to je nemački KFE čekamo zeleno svetlo za raspisivanje javnog poziva“ – kaže, gradonačelnik Vasić.  Ugovor je potpisan između Ministarstva građevine, KFE-a i grada Pirota, osim  procedure  ne postoji nikakav problem u realizaciji ovog projekta.

Velike investicije očekuju se i na Regionalnoj deponiji gde projekat finansira Evropska razvojna banka i Francuska agencija za razvoj. Investicija na Deponiji vredna je 7 miliona evra dok postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda košta čak 15 miliona evra. „To je poklon gradu Pirotu od strane donatora inače bismo morali da se snalazimo iz kredita ili iz budžeta a nije lako iz budžeta finansirati toliko velike investicije“ – ističe gradonačelnik.

„Ljudi nisu svesni, i ne treba da budu, oni ne vide šta se radi na Regionalnoj deponiji ali vide čist grad, vide da deponija ne postoje kao ranije pored Nišave. Neće biti svesni ni šta radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  i zašto je toliko skupo ali ćemo nizvodno od grada prema Nišu i prema Beloj Palanci imati kvalitetnu i čistu vodu u Nišavi“ – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

On je podsetio da je prilikom uvođenja kanalizacione mreže u Krupcu samo za ovo selo napravljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kao i u Izvoru kda je samo za meštane ovog sela napravljeno postrojenje. „Rezultati Zavoda za javno zdravlje koji obavlja merenja pokazuje da su napravljena dobra postrojenja i da je kvalitet vode u Nišavi odličan“- rekao je gradonačelnik Pirota..

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker