Lokalna samouprava

Prizori kao iz ratnih filmova na Staroj planini: Padobranci iz elitne srpske 63. Padobranske brigade posle 30 godina izveli skokove u vodu

Ministar Vulin na Zavojskom jezeru: Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu

-Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu. Prošle su decenije od kada smo radili ovaj veoma zahtevan i veoma složen vid obuke naših padobranaca i to je najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, ali i u našoj Vojsci, promenile – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska pripadnika 63. padobranske brigade koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota.

Prema njegovim rečima, nismo imali resursa, nismo imali helikoptera, nismo imali padobrana, nismo imali čime ovo da uradimo, a jedino smo uvek imali vrhunske ljude.

– Skok na vodu je nešto što nismo radili decenijama, a evo on je dokaz da pripadnici 63. padobranske brigade mogu da stignu bilo gde i bilo kad – poručio je ministar Vulin.

Rukovodilac današnje obuke naglasio je da su danas na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima.

– Prvi segment je bio veranje i spasavanje u planini leti, drugi – obuka u ishrani u prirodi, treći savlađivanje vodenih prepreka priručnim sredstvima i četvrti segment bio je padobranski skok na vodu.

Ovakva obuka izvodi se redovno, svake godine, leti. Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti – rekao je rukovodilac obuke i naglasio da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.

Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u „najelitnijem stroju“ naše vojske.

– Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško – poručio je razvodnik Todorović.

Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.
Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem – sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.

Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić.

fotografije Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de