Lokalna samouprava

Princ Čarls:Ćilimarke – čuvari kulturnog nasleđa Srbije

Prinčevski par iz Velike Britanije, koji je tokom posete Srbiji prisustvovao i prezentaciji tradicionalnih srpskih proizvoda poput staparskog i pirotskog ćilima, ali i knjaževačkih dvopređnih čarapa, oduševio se ovim proizvodima koji predstavljaju neizostavni deo srpske tradicije. Princ Čarls i vojvotkinja Kamila posebno su se, po rečima Violete Jovanović, izvršne direktorke NALED-a i predsednice Udruženja “Etno mreža” interesovali za pirotski i staparski ćilim, a na poklon su dobili azbuku u zlatovezu i tradicionalni peškir s motivima Hilandara. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je javio Tanjug, poklonio je prinčevskom paru, tačnije vojvotkinji Kamili, ogledalo rađeno u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je Pirotskim vestima da nije slučajno što je pirotski ćilim, uz staparski, prezentovan ovako bitnim gostima kao što je britanski prinčevski par i dodao da je ovo plod dugogodišnje uspešne saradnje grada Pirota sa Etno-mrežom i NALED-om na promociji i očuvanju pirotskog i staparskog ćilima.

princ čarls (2)

Predsednica udruženja Etno mreža i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, koja je s predstavnicima ambasade Australije bila domaćin prinčevskom paru na izložbi u Novom Sadu, kaže da su gosti iz Britanije prilikom obilaska štandova ocenili da ovako kvalitetne proizvode od pustovane vune kakve ima Etno mreža gotovo nigde nisu videli. Takođe, posebno su se interesovali za rukotvorine u tehnici tkanja poput staparskog i pirotskog ćilima, kao i za pletene knjaževačke dvopređne čarape.

Princ Čarls, vojvotkinja Kamila i Violeta Jovanović, Novi Sad

– Princ je želeo da kupi ćilim i bio je iznenađen što ni u Beogradu nema etno galerije gde mogu da se kupe rukotvorine i tradicionalni proizvodi sa geografskom oznakom i imenom porekla što bi stvorilo izvor prihoda za brojne porodice i nezaposlene žene iz svih krajeva Srbije – ističe Jovanović u izjavi Pirotskim vestima. Poslušajte audio izjavu Violete Jovanović.

princ čarls (1)

Po njenim rečima, prinčevski par je istakao da su žene koje proizvode ove proizvode čuvari tradicije i od najvećeg je interesa države da im pomogne da se ova tradicija sačuva, jer je ona utkana u nacionalni identitet Srbije.

Princ se u razgovoru posebno zahvalio ženama iz Etno mreže koje kako je rekao “obavljaju važan državni posao čuvara kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta” i ohrabrio ih da ova znanja prenesu novim generacijama.

Kako je Pirotskim vestima kazao gradonačelnik Pirota, kada dođu ovako važni gosti, njima se prezentuje ono što je najbolje što svaka zemlja ima.

-Nije slučajno što je kraljevskom paru prezentovan baš pirotski ćilim. To je za nas velika čast, a ujedno je i plod dugogodišnje saradnje sa Etno mrežom i NALED-om i sa ljudima koji prezentuju pirotski kraj u inostranstvu. To je sad šansa da ponovo našu ideju da ćilim bude diplomatski poklon prezentujemo Ministarstvu spoljnih poslova, jer je naša želja da svaka ambasada Srbije u inostranstvu ima po jedan pirotski ćilim. To će podstaći proizvodnju pirotskog ćilima. Sada smo se povezali sa staparskim ćilim, iz Sombora, uz pomoć i podršku ambasade Australije u Srbiji. Drugi cilj je da se, uz saradnju sa Etno mrežom i NALED-om, u Knez Mihajlovoj u Beogradu otvori etno-galerija gde će ljudi i iz zemlje i inostranstva moći da kupe najpoznatije i najbolje rukotvorine iz Srbije. Osim ćilima, Pirot može da ponudi i grnčarstvo, i peglanu kobasicu, kačkavaalj i sir-kazao je Vasić.

tekst, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker