Gradska hronika

„Preventivna zdravstvena zaštita žena iz ruralnih sredina“ – U Krupcu održano predavanje o prevenciji karcinoma

U Srbiji je prošle godine od  malignih bolesti obolelo preko 42.000 ljudi. Najčešći je karcinom pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke oko 4.600, karcinom debelog creva preko 4.000 obolelih. Statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke. Dr Marina Manić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot, kaže da se iz godine u godinu povećava broj obolelih od malignih bolesti i u Pirotu i da se gotovo svakodnevno javljaju pacijenti sa simptomima koji na to ukazuju.

Prema rečima dr Marine Manić 40% malignih bolesti može biti izbegnuto odlaskom na preventivne preglede i pridržavanjem zdravih stilova života koji podrazumevaju odricanje od cigareta i alkohola, vežbanje, konzumiranje zdrave hrane, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, održavanje prosečne telesne težine i zaštitom od infekcija.

Prevencija malignih bolesti bila je tema radionice koja je održana u Krupcu u okviru projekta „Preventivna zdravstvena zaštita žena iz ruralnih sredina“ koje Udruženje žena “Lav” realizuje pod pokroviteljstvom grada Pirota. Dr Marina Manić, ukažala je na faktore rizika koji dovode do pojave malignih bolesti i opštih upozoravajućih signala koji mogu pomoći u ranom otkrivanju karcinoma. “Rak nije bolest koja ima jednog poznatog uzročnika već je to kompleksno oboljenje čiji su uzročnici nepoznati. Poznati su samo faktori rizika koji doprinose nastanku raka, kao što su poremećaj odbrambenog sistema organizma, genetski uzroci i pojedini hormoni ali su najvažniji oni koji potiču od nezdrave životne sredine i stila života” – kaže, dr Manić.

Na radionici je predstavljen način pravilnog samopregleda dojke i ukazano na simptome koji se ne smeju zanemarivati, kao i u kojim slučajevima se građani odmah moraju javiti na pregled. Za meštanke Krupca koje su prisustvovale radionici ovo je bila prilika da razreše dileme koje imaju  i postave pitanja načelnici Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot.

Predsednica MZ Krupac, Dragana Marinković, kaže da su ovakve radionice značajne za žene koje žive na selu  koje zbog brojnih obaveza nisu u prilici da više vremena odvoje za sebe. Ovo je bila prilika da čuju nešto novo i pitaju ono što ih interesuje, nadam se da će posle ove radionice svaka žena malo više voditi računa o svom zdravlju” – rekla je Marinkovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker