Zdravlje

Preventiva najbolji lek – Pirotska Bolnica u Programu skrininga raka debelog creva

U Srbiji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. Opšta bolnica Pirot ušla je u Program skrininga raka debelog creva. Tim povodom domovi zdravlja koji gravitiraju pirotskoj Bolnici upućuju poziv građanima da, u skladu sa planom i programom Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Beograd, iskoriste mogućnost i zakažu preventivne preglede koji su jednostavni i omogućuju otkrivanje raka u početnoj fazi kada je lečenje uspešno.

Direktor Opšte bolnice Pirot, dr Goran Petrović, kaže da se građani upućuju u Bolnicu gde se radi FOB test, odnosno test na prikriveno, okultno krvarenje u gastrointestinalnom traktu. Svaki pacijent koji ima pozitivan FOB test obavlja kolonoskopiju u Opštoj bolnici Pirot.

“U slučaju bilo kakve patološke promene istog trenutka radi se biopsija, a slučaju nalaza polipa radi se polipektomija. Materijal se šalje na patohistološki nalaz i na osnovu njega preduzimaju se mere o daljem tretmanu. Zamolio bih građane da to shvate ozbiljno, jer je preventiva najbolji lek. Svi karcinomi su izlečivi, a ono što je bitno jeste da je karcinom debelog creva među prva tri i kod pacijenata muškog i pacijenata ženskog pola”- rekao je dr Petrović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker