Kultura

PREMIJERA: Dokumentarni film Produkcije Astra-“Čovek koji budi kamen”, film o umetnosti Zorana Mojsilova

Pogledajte dokumentarni film o Zoranu Mojsilovu,  umetniku svetskog renomea čije skulpture krase mnoge gradove Francuske i SAD-a , koji je poreklom iz sela Vlasi pored Pirota.

Film je snimljen u cilju upoznavanja šire javnosti Srbije sa umetnikom koji stvara skulpture i spomenike sa posebnim osećajem za upotrebu kamena,drveta i gvožđa u umetnosti. Svoje radove izlaže širom sveta, u muzejima, galerijama i na javnim mestima. Skulpture od drveta sa simbolima iz pirotskog kraja pod nazivom ”Vremenska mašina” , doživela je ogroman uspeh širom sveta.Njegove  skulpture  od kamena, gvožđa i drveta postavljene su po celom svetu. Samo u SAD ih ima u više od 20 država. Beogradu je poklonio skulpturu od kamena  Šiklja,koja  je postavljena  ispred galerije Stara Kapetanija u Zemunu, pa ljudi  sede na njemu i uživaju u pogledu na Dunav. 2017. uradio je impozantnu  skulpturu  Jabučila, mitskog konja vojvode Momčila, koja je postavljena u pirotskoj tvrđavi Kale. Zoran Mojsilov  umetniku čije instalacije mogu da se vide na međunarodnim izložbama i galerijama širom sveta, ali i da krase parkove i trgove u Njujorku (Socrates sculpture park), Kaliforniji  (Runnymede sculpture Farm), Masačusec   (DeCordova Museum and Sculpture park), kao i Pirot.

Film će posle emitovanja na Pirotskim vestima učestvovati na domaćim i stranim festivalima dokumentarnog filma. 

U filmu su učestvovali i o umetnosti Mojsilova govorili prvaci opere Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandra Angelov i Miodrag Jovanović, poznati umetnik i profesor Perica Donkov, rodjeni brat Zoranov Srećko Mojsilov.
Kameru i montažu na ovom projektu finansiranom od strane Ministarstva kulture potpisuje Milan Petrović, režiju Aleksandar Ćirić i Milan Petrović, muziku i grafiku Milan Panić, scenario Aleksandar Ćirić.
Produkcijski tim namerava da nastavi rad na ovom poslu i tokom leta, kada se očekuje dolazak Mojsilova u Vlasi i Pirot, ali i u SAD tokom jeseni ili s proleća, gde ovaj istaknuti umetnik stvara svoja remek-dela.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker