Lokalna samouprava

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine obavljaju ispitivanje kvaliteta vode u Nišavi

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine juče, u prisustvu vodnog inspektora, izvršili vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode reke Nišave, nakon akcidenta nastalog prevrtanjem cisterne sa amonijakom. Tokom uzorkovanja nije uočena promena boje i mirisa vode, niti su ustanovljene vidljive otpadne materije.

Na osnovu dosadašnjih rezultata analiza uzoraka vode, dobijene vrednosti opštih fizičko-hemijskih parametara (pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, hemijska potrošnja kiseonika, nitriti, nitrati, ortofosfati, hloridi i sulfati) odgovarale su propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda.

Izmerena vrednost amonijačnog azota je u jednom uzorku odgovarala II klasi kvaliteta površinskih voda, dok je u drugom neznatno prelazila propisanu graničnu vrednost za II klasu kvaliteta, odnosno odgovarala je III klasi kvaliteta površinskih voda.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine će i tokom današnjeg dana izvršiti uzorkovanje vode iz reke Nišave, navodi se u saopštenju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker