Lokalna samouprava

Predstavljeni rezultati projekta “Korak napred”- 45 žena prošlo različite obuke

U Velikoj sali Skupštine grada Pirota predstavljeni su rezultati projekta “Korak napred” koji ima za cilj unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici, ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena i preduzetnica koje su početnice u biznisu. Grad Pirot realizuje ovaj projekat u okviru javnog poziva Swiss PRO za podršku lokalnim samoupravama u osnaživanju mehanizama za rodnu ravnopravnost i ulazi u završnu fazu implementacije. O samom Projektu, njegovom značaju i ciljevima govorile su dr Milena Dimitrijević, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, Marija Đošić, menadžer Projekta i Maida Jusufović, službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost na programu Swiss PRO, koja je uključena putem video linka.

U ime Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, je izrazila veliku zahvalnost organizaciji  Sviss PRO koja je podržala projekta i očekuje i dalje uspešnu saradnju.

“Ono što je karakteristika ovog projekta, to jest zašto on ima veliki značaj za nas jeste što je ovaj projekat prvi put u lokalnoj samoupravi realizovan ispred Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti. To je praktično jedan od koraka napred u radu same Komisije i veliki vetar u leđa da i dalje radimo na uspostavljanju mehanizama rodne ravnopravnosti i osnaživanju tih mehanizama. Ono što je veoma bitno za nas i što nas raduje to je da je mnogo veće interesovanje žena za projekat bilo nego što smo očekivali, tako da nam i to daje dodatni motiv da bolje i više radimo”- rekla je, pored ostalog dr Dimitrijević.

Ona je podestila da Zakon o rodnoj ravnopravnosti uređuje mere i politike za veće učešće žena u političkom, društvenom i ekonomskom životu. Time su date jasnije smernice da Komisija može više da radi, da se prate inicijative i učine napori da bi se stvorilo pravičnije društvo, društvo jednakih mogućnosti bez diskriminacije i nasilja.

Menažer projekta “Korak napred”, Marija Đošić, kaže da se Projekat konkretno fokusira na ekonomsko osnaživanje žena u Pirotu. Projekat je počeo u decembru 2020. godine i trajao je osam meseci. Realizovano je niz aktivnosti koje su promovisale žensko preduzetništvo, odnosno, ekonomsko osnaživanje.

“U tom smislu imali smo organizovane obuke koje su pokrivale tri segmenta. Pre svega to su žene koje su nezaposlene i koje žele da započnu sopstveni biznis, zatim nezaposlene žene koje žele da se radno angažuju kod nekog poslodavca i na kraju žene koje su početnice u biznisu, a koje su svoje poslovanje počele pre godinu, dve pa i tri, a koje su zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom imale otežano poslovanje. Svakako, bila im je potrebna neka vrsta podrške u smislu stručnih obuka, dobrih informacija kako bi unapredile svoje poslovanje. Ukupno 45 žena prošlo je obuke za koje su bile zainteresovane. Neke su bile zainteresovane za više vrsta obuka. Mislim da su obuke bile veoma korisne i da će im koristiti u daljem radu”- izjavila je Marija Đošić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker