Lokalna samouprava

Predstavljeni finansijski programi podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Jug i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota održana je promocija finansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2023. godini. Na promotivnom događaju  predstavljena su  dva programa Ministarstva privrede: Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini.

Postojećim i potencijalnim preivrednicima je javne pozive za dodelu bespovratnih sredstava, koje je objavilo Ministarstva privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, predstavila  Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pirota uz osvrt na subvencije koje su dostupne privrednicima preko mera zaposljavanja kao i druge vidove podrške koje su dostupne preduzetnicima preko donatorskih projekata.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, istakao je da je sve više privrednih subjekata koji su zinteresovani za određene  mere podrške i podsetio da je ovogodišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja budžetom opredeljeno  45 miliona dinara za podsticaj zapošljavanju. “Ljudi pokazuju da sve više prepoznaju ono što radi Grad ali jednako prepoznaju i ono što radi država i drugi međunarodni fondovi gde mogu da konkurišu kao preduzetnici. Grad Pirot ima svoje saradnike u Nacionalnoj sllužbi za zapošljavanje, u ZIP centru za mlade, u Ministartvu rada i u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug, čiji je grad jedan od osnivača.  U kancelariji RRA Jug građani mogu se dobiti sve informacije oko konkurisanja a oko  sprovođenja projekata mogu se obratiti Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj” – rekao je Colić.

Maja Ćirić  iz RRA Jug rekla je da je cilj promocije programa da se korisnicima subvencija koje je dodelio grad Pirot  u tekućoj godini predstave dalje mogućnosti koje u narednim investicionim ciklusima  mogu koristiti.  “Sredstva koja dodeljuje Ministarstvo privrede mogu se koristiti  za nabavku opreme, kupovinu vozila, investiciono i tekuće održavanje poslovnog i proizvodnog prostora ili kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora” – kaže Ćirićeva.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovih programa obuhvataju:  Kupovinu opreme, alata, dostavnih vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje ili pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina); Tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora; Operativne troškove.

Žene preduzetnice, odnosno žene koje su osnivači privrednog društva, koje je registrovano u APR do 31. decembra 2020. godine i koje na dan 31. decembra 2022. godine zapošljavaju minimum pet radnika, mogu koristiti sredstva programa i za kupovinu poslovnog/proizvodnog prostora.

 

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker