Lokalna samouprava

Predsednici pirotske opštine: Ljuba Ljubenović. Čovek velikog srca, koji je preporodio Pirot!

Pirotske vesti pokrenule su nov serijal kratkih dokumentarnih filmova “Predsednici pirotske opštine”. U okviru ovog serijala biće prikazani “portreti” važnih ličnosti koje su u ključnim momentima istorije našeg grada bili na najodgovornijoj poziciji. U drugom nastavku serijala pogledajte film o Ljubi Ljubenoviću, čoveku koji osim što je ostavio neizbrisiv trag u istoriji grada svojim delovanjem na funkciji predsednika opštine, pokazao je i svoje humano lice, jer je sigurne smrti spasao dečaka iz tadašnje Jevrejske mahale, Izraela Levija, u momentu kada su nacisti celu pirotsku Jevrejsku mahalu pohapsili i odveli u zloglasni nacistički logor smrti Treblinku. Nedavno je na velikoj svečanosti, obeležena 80. godišnjica ovog tragičnog događaja, a događaju je prisustvovao i Izrael Levi, poslednji preživeli pogroma pirotskih Jevreja. Zbog nemerljivih zasluga za rodni grad, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić najavio je nedavno da će Ljuba Ljubenović uskoro dobiti ulicu u Pirotu. 

Sagovornik u serijalu je Davor Lazarević, istaknuti istoričar mlađe generacije, direktor Istorijskog arhiva, koji je ujedno i autor istoimene publikacije. 

U prvom dokumetarnom filmu iz serijala Predsednici Pirotske opštine, mogli ste da pogledajte osvrt na politički uspon Vojina Ćirkovića.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker