Kultura

Predrag M. Vidanović: Umrežavanje u ARHIS je od izuzetnog značaja

Aktuelna epidemiološka situacija  odražava se negativno, u manjoj ili većoj meri, na, gotovo, sve sfere društvenog života. Međutim, uprkos tome, život i redovne aktivnosti odvijaju se u skladu sa datim stanjem i većih problema, za sada nema u Pirotu. Na primer, Istorijski arhiv u Pirotu, kao institucija od posebnog značaja za grad, ispunjava u potpunosti svoje zadatke i planove bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju. Vršilac dužnosti direktora, Predrag M. Vidanović kaže da je znatno smanjen broj istraživača, ali se sa svim korisnicima radi i izlazi u susret uz poštovanje mera i preporuka zaštite . Činjenica je da je spoljna služba u popriličnom zatišju jer se ne obilaze registrature kao u normalnim okolnostima, sem u slučejevima gde je neophodno i kad postoji zahtev o izlučivanju.

“Upravo smo ovih dana bili u Babušnici gde smo imali zahtev tamošnjeg Doma kulture, odnosno Opštinskog odbora SPS-a kao pravnih naslednika arhivske građe Saveza komunista da preuzmemo materijal. Reč je o građi koja je veoma bitna za sam istorijat lokalne vlasti jer teško je napisati istoriju bez relevantnih podataka. Tom prilikom smo preuzeli i građu samog Doma kulture, Narodnog univerziteta, SUBNOR-a, SSRN-a i sad dobijamo formu Babušnice onako kako bi zaista trebalo da bude. Ovo je za nas veoma značajno jer, na primer, Bela Palanka ima potpuno uništenu dokumentaciju Saveza komunista”.

Ono što je od velikog značaja za uspešno funkcionisanje arhiva jeste umrežavanje svih arhiva istakao je Vidanović.

“Od redovnih aktivnosti angažovani smo na radu u depou, reviziji već sređenih fondova s obzirom da je pred nama značajan posao, a to je umrežavanje svih arhiva u sistem ARHIS i tu smo u obavezi da sav rad, i depoa i službe sređivanja, svakodnevno unosimo u sistem ARHIS.  Ovo je od izuzetnog značaja jer će to omogućiti da se iz bilo kog dela sveta, kada se ukuca ključna reč, dobije dokument koji postoji u pirotskom Arhivu. Uostalom ovako se arhivska građa sredjuje na pravi načim po arhivističkim principima i merilima koje arhivistička struka nalaže”.

U februaru naredne godine trebalo bi da stupi na snagu Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti. On propisuje neophodnost digitalizacije celokupne arhivske građe u narednih deset godina. To je posao koji zahteva, pored velikog truda i rada, i odgovarajuća finsnijska sredstva jer je neophodna i adekvatna oprema za realizaciju ovog posla.

Jedan od problema sa kojim se suočava pirotski Arhiv jeste nedovoljan broj radnika s obzirom na obim posla. Trenutno je radno angažovano petoro radnika. U narednom periodu veća pažnja biće posvećena i izgradnji depoa za čuvanje arhivske građe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker