Lokalna samouprava

Predlog mera za ublažavanje energetske krize

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kaže da je Gradska toplana spremna za predstojeću grejnu sezonu, izvršen je remont, proverena oprema, ima određene količine mazuta i predstoji javna nabavka za snabdevanje gasom. On je podsetio da u poslednjih 7 ili 8 godina cena grejanja nije menjana odnosno korekcija je bila minimalna dok su gradovi u okruženju povećavali cenu grejanja za 40 pa  50%. On je najavio da će predlog korekcije cene grejanja usledit nakon još jedne analize sa Gradskom toplanom i da će korekcija biti najverovatnije biti za 12,5%.

„ Mi sigurno nećemo ići sa takvim povećanjem cene kakva je bila u drugim gradovima 40 pa i 50%, predložićemo korekciju cene onoliko koliko je prema  našoj Gradskoj toplani povećana cena gasa. Vidite i iz medija da je gas poskupeo da je mazut još skuplji ali mi ćemo napraviti jedan balans između predložene visine povećanja cena toplotne energije i subvencije koje ćemo izdvojiti iz gradskog budžeta da ta povećanja ne budu prevelika“ – poručio je gradonaćelnik Pirota.  On dodaje da je i cena ogrevnog drveta povećana za čak 100% i da će cena verovatno biti i veća u narednom periodu i zato se pripremaju mere kako da se  i u toj oblasti najugroženijim stanovnicima pomogne. „ Moramo da vidimo kako da napravimo zalihe drvne mase i da pomognemo najugroženijim licima“ rekao je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

„Mislim da će predlog za povećanje cene, a napravićemo još jednu analizu sa ljudima iz Toplane, biti za 12,5% to je taj donji minimum koji će omogućiti Toplani da radi normalno ukoliko snabdevač gasa ima dovoljno gasa i snabdeva se takođe normalno. Otprilike je toliko najavljeno povećanje cena od strane države prodavcima gasa i nećemo ići više od toga a analiziraćemo mogućnosti našeg budžeta da vidimo koliko možemo da subvencionišemo Toplanu“ – kaže, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. On dodaje da je za Gradsku toplanu dobro to što sledeće godine izlazi iz kredita KFW – a, bez kojeg ne bismo imali energanu Senjak, sve one toplovode i podstanice i ne bismo mogli da upravljamo grejanjem, onim sistemom koji smo mi uradili pre desetak i više godina. Sada imamo i sitem koji može da analizira temperatutu u podstanicama, radićemo na tome da svakoj podstanici pojedinačno smanjujemo temperaturu u slučajevima  kada  ima pregrevanja u pojedinim zgrdama. U svakom slučaju sledeće godine se izlaz iz kredita i biće lakše funkcionisanje Gradske toplane. Ukoliko ostvarimo projekat javno – privatnog paretnerstva da pređemo na biomasu  sigurno da ćemo lakše funkcionisati što se tiče energenata, mada je i biomasa mnogo poskupela“, kaže gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker