Agrar

Požnjeveno oko 30 posto od ukupno zasejanih površina hlebnim žitom u Pirotskom okrugu

Najvažniji posao u poljoprivredi, žetva, počela je nedavno i u pirotskom kraju, mada su poslednje padavine nakratko zaustavile žeteoce. Prikupljanje hlebnog žita u Pirotskom okrugu obavljeno je na preko 30 posto od ukupno zasejanih površina, izjavio je Pirotskim vestima, Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu.

Kako nam je rekao Vidanović ozimi ječmovi dali su bolji prinos od pšenice ovog leta. Majska suša je, očigledno, uzela svoj danak i odrazila se negativno na prinos hlebnog žita koji će, prema prvim pokazateljima, biti niži od 3,5 tona po hektaru.

“Vizuelno imamo bolje useve nego što daju prinos. Svaka naredna kiša preko 10 litara po metru kvadratnom oboriće kvalitet zrna, tako da sa žetvom ne treba oklevati i treba je završiti što pre. Dobro je što sada imamo bolju mehanizaciju, reč je o jačim kombajnima koji brzo rade, zahvataju veću masu i žetva se brže odvija. Konstantno, poslednjih godina imamo u Pirotskom okrugu oko desetak hiljada hektara pod strnim žitima, a zanemarljiva je površina u brdsko planinskom području, tek nešto po obodu kotline. Najavljuje se stabilnije vreme, zrno se brzo prosušilo od poslednjih padavina, mada je sigurno vlaga umanjila kvalitet pa je hektolitar nešto slabiji, i zato u narednom periodu treba što pre završiti sa žetvom, s obzirom da se najavljuju povoljne vremenske prilike” – izjavio je Vidanović.

Cena kombajniranja je 14.000 po hektaru.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker