Ostale vesti

Povređena roda biće zbrinuta u beogradskom Zoološkom vrtu

Povređena roda, koja je sinoć sletela u dvorište Pazarske crkve spašena je i biće joj ukazana veterinarska pomoć, a potom bi trebalo da bude transportovana u Zoološki vrt u Beogradu. U akciji spašavanja učestvovao je Bratislav Grubač, stručni saradnik-savetnik za zaštitu prirode iz oblasti faune, koji je na poziv sveštenika Hrama Roždestva Hristovog danas došao u Pirot.

DSC00930

Kod težih povreda, povratak ptica u prirodu je diskutabilan, pa čak i nemoguć, rekao je Grubač, zato bi  “Vrt dobre nade” mogao da postane njeno novo stanište.

DSC00932

 – Poslednjih dana imali smo slične slučajeve u Nišu. Ovakva povreda noge spada u težu povredu, što znači da ptica verovatno  neće moći da se vrati u prirodu. Ovo je zajednička akcija Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i dogovoreno je da se ova ptica prebaci u Zoološki vrt u Beogradu, gde će je zbrinuti i dalje lečiti. Povratak u prirodu predstavlja opterećenje za pticu, teško da će moći opet nesmetano da lovi i da se snalazi u prirodi, a humano je da se ovakve atraktivne i retke ptice zaštite i zbrinu – izjavio je Bratislav Grubač.

DSC00937

Nema precizne potvrde kako je ptica povređena, sigurno je da je nije napala neka druga životinja, a pretpostavlja se da je stradala u nevremenu koje je pre dva dana pogodilo jug Srbije ili da je izgubila orijentaciju i naletela na neki objekat. Ova jedinka je verovatno doletela iz susednih sela u okolini Pirota, gde su se ove ptice privremeno nastanile.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker