Lokalna samouprava

Potpisan ugovor vredan 7.5 miliona evra. Gradiće se drugo telo deponije, kompostana i postrojenje za biogas

Danas je u Beogradu, u Palati Srbija, delegacija Grada Pirota koju su činili gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov potpisala ugovor o izgradnji drugog tela pirotske Regionalne deponije vredan skoro osam milona evra. Ugovor je potpisala i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, kao i predstavnici EBRD – Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.  Ovaj ugovor podrazumeva izgradnju kompostane, drugog tela deponije i postrojenje za biogas.

Gradonačelnik Vasić kazao je da je u zadnjih petnestak dana potpisano nekoliko vrlo važnih ugovora.

-Iz oblasti ekologije je potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 16 miliona evra i većim delom će ga finansirati KFW. Danas smo potpisali ugovor sa EBRD i Francuskom razvojnom bankom o finansiranju nastavka modernizacije Regionalne deponije Pirot, negde oko 7.5 miliona evra biće uloženo u proširenje odnosno izgradnju drugog tela deponije, izgradnju kompostane i postrojenje za biogas. Pored toga, zahvaljujem se Ministarstvu na ogromnoj podršci i do sada, a naravno i na ovom najnovijem projektu. Oni su finansirali izgradnju postrojenja za sekundarnu separaciju otpada, a krećemo i u realizaciju sistema za primarnu selekciju otpada. To je potpuno novi način upravljanja otpadom u Pirotu i regionu koji je u skladu sa svim principima cirkularne ekonomije. Takođe, ovih dana počinju radovi na rekonstrukciji Doma vojske, projektu vrednom tri miliona evra, finansira ga Savet Evrope, gradi se Otvoreni bazen, otvoren je teren sa veštačkom travom. Dakle, u vrlo kratkom vremenu u Pirotu su pokrenuti projekti čija se vrednost meri u milionima evra što je dokaz da lokalna samouprava dobro radi-kazao je gradonačelnik Vasić.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kazala je da je značaj ovih projekata ogroman.

-Reč je o drugoj fazi koja podrazumeva reciklažne centre širom Srbije. Na prvoj fazi se uveliko radi i obuhvata regionalne centre u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru, a danas smo potpisali ugovore o nastavku realizacije sa Pirotom i Sremskom Mitrovicom. Ovi projekti će značajno promeniti ekološku sliku Srbije. Upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. Vlada Srbije je veoma posvećena ovom problemu i zahvaljujući ovim projektima rešićemo problem upravljanja čvrstim otpadom u 50 opština širom Srbije. Veliki deo posla smo uradili i sada nam ostaju tehničke stvari koje radimo veoma brzo-poručila je ministarka Vujović.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je nakon ceremonije potpisivanja ugovora da je današnji dan rezultat višegodišnjeg rada lokalne samouprave, gradonačelnika i Regionalne deponije na pripremi dokumentacije, i izradi projekta koji se tiču budućnosti sistema upravljanja otpadom.

-Ovaj paket od 7.5 miliona evra označava da ćemo vrlo brzo izgraditi kompostanu što će značajno smanjiti količinu komunalnog otpada koju deponujemo, izgradićemo drugo telo deponije čime se za narednih 20 godina omogućava da Grad Pirot ima bezbedno i sigurno odlaganje neopasnog otpada. Izgradićemo sistem za sakupljanje biogasa – metana sa deponije, čime vodimo računa o zaštiti vazduha i eliminišemo efekat staklene bašte-kazao je direktor Ivanov. On je najavio i izgradnju sistema za tretman građevinskog otpada čime će se omogućiti reciklaža ovih materijala.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker