Korona virus

Potencijalna žarišta korone virusa u Pirotu pod kontrolom. Neće biti više prijema pritvorenika u Pirotu. Migrante kontroliše Vojska Srbije

Epidemiolog dr Radmila Zec kazala je danas novinarima da su od početka epidemije korona virusa u Srbiji, na teritoriji Pirota identifikovane četiri moguća žarišta. Reč je o Prihvatnom centru za migrante na Četvrtom kilometru, velikim industrijskim kapacitetima, a najveći među njima – Tigar Tajers je još pre nekoliko dana zaustavio proizvodnju,  graničnom prelazu Gradina, a kasnije je dodato i četvrto – Pritvorska jedinica u Pirotu, gde su smešteni oni koji ne poštuju mere samoizolacije iz ovog dela Srbije. 

Prihvatni centar za migrante na Četvrtom kilometru kontroliše Vojska

-Kada je reč o Četvrtom kilometru, gore na današnji dan imamo 193 migranata. Tamo je lekar iz Doma zdravlja i oni su dobili preporuke da novopridošle migrante izoluju u posebnoj sobi za izolaciju. To je jedna baraka i na njima je da vode računa da se ne mešaju međusobno sa novopridošlim. Oni koji su unutar centra, to kontroliše Vojska, da nema izlaska i ulaska, jer smo mi to predložili i od prvog dana, da se zabrani ulazak i izlazak. Pre dve tri nedelje smo imali jedan slučaj kada je jedan migrant ispoljavao sve simptome definicije slučaja, uzorkovan je i bio je negativan. To je bilo pre tri nedelje. Mi sve preduzimamo da se tim putem ne unese infekcija. Zatim, starački dom u Dimitrovgradu je izolovan sistem, nema ulaska niti izlaska, ali zdravstveno osoblje mora da vodi strogo računa da tamo ne unese virus-kazala je dr Zec.

Pritvorska jedinica “pretvorena” u karantin, od 15 pritvorenika 9 njih imalo simptome. Obustavljen prijem pritvorenika

-Mi smo odmah obavešteni od doktora koji je došao da brine o pritvorenicima, među kojima je odmah bilo ljudi sa temperatorom. Oni su izolovani, imali su lakšu kliničku sliku. Od ukupno 15 pritvorenika, devetoro je bilo sa simptomima lakše akutne respiratorne infekcije. U početku je trebalo da se primi 37 ljudi, ali smo mi zbog jako visokog epidemiološkog rizika po čuvare i zaposlene koji brinu tamo o pritvorenicima, predložili da i oni budu pod zdravstvenim nadzorom, u izolaciji, i da se nađe neko rešenje kako se ne bi prelila infekcija na njihove porodice, građanstvo. Tu smo održali sednicu Štaba za vanredne situacije sa predstavnicima i uspeli da obustavimo prijem pritvorenika u Pirotu, a da čuvari budu zajedno sa njima u posebnim sobama izolovani i da prate svoje zdravstveno stanje, da ne idu svojim kućama. Praktično je to sada izolovan sistem – karantin, a članovi porodica takođe moraju da prate svoje zdravstveno stanje i da se javljaju-kazala je Dr Zec.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker