Lokalna samouprava

Poslodavci poštuju mere zaštite od COVID-a 19

Ono što je Inspekcija rada radila u ovom periodu, a odnosi se na sprečavanje širenja epiemije COVID 19, jeste da su kontrolisali da li su u okviru akta o proceni rizika poslodavci doneli Plan preventivnih mera za sprečavanje širenja zaraze. Ono što je primećeno na teritoriji Pirotskog kruga, a i u nekim dugim okruzima, s obzirom da su pirotski inspektori obilazili i druga područja, poslodavci su doneli Plan preventivnih mera , zaposleni poštuju deo tog plana i činjenica je da se koriste zaštitne maske, gde je neophodno i rukavice i konstatovano je da skoro svuda ima alkohola i drugih dezifekcionih sredstava rekao je u obraćanju novinarima, šef Inspekcije rada, Aleksandar Popović.

“Nažalost, u avgustu mesecu ove godine, dogodila se jedna povreda sa smrtnim ishodom na teritoriji Opštine Babušnica. U saradnji sa pripadnicima policijske uprave i inspektorima iz Babušnice izvršili smo nadzor. Reč je o radniku koji radi u šumarstvu i koji je prilikom seče šume, nažalost, poginuo. Posle prikupljenih svih dokumenata utvrđeno je da je tu poslodavac napravio prekršaj, pre svega u delu bezbednosti zdravlja na radu, jer nije primenio odgovarajuće propise. Protiv poslodavca i odgovornog lica podneta je krivična prijava. Utvrđene su još neke nepravilnosti i podnete su još tri prekršajne prijave protiv istog poslodavca, ali naglašavam da je to bilo krajem avgusta” – izjavio je Popović.

Popović je još rekao da su u septembru inspektori rada iz drugih gradova boravili u Pirotu i da su izvršili preko osamdeset nadzora. Utrvđene su pojedine nepravilnosti i preduzete adekvatne zakonske mere. Inspekcija rada Pirotskog okruga je u ovom kvartalu izvršila ukupno dvesta osamdeset jedan nadzor. Utvrđeno je da je trideset lica zatečeno bez ugovora o radu. Posle inetrvencije 26 lica je zaključilo ugovor o radu i regilisan im je radno pravni status. Podneto je i 35 prekršajnih prijava protiv poslodavaca kod kojih su radnici radili na crno.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker