Obrazovanje

Posle dve decenije ponovo se oglasilo školsko zvono u Rsovcima – U renoviranoj školi na Staroj planini 8 učenika pohađaće drugo polugođe

Inicijativa Fondacije “Refarma” o obnovi seoske škole u selu Rsovci, na Staroj planini, naišla je na veliku podršku Uprave grada Pirota, resornog ministarstva, Farme “Eva” i još nekih donatora. Škola u selu, kao istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” Pirot, obnovljena je za nepunih šest meseci. Zamenjena je stolarija sa kompletnim unutrašnjim uređenjem prostorija za rad i boravak učenika, regulisano je grejanje i sanitarni deo. Danas, na početku drugog polugođa, koje će pohađati osam učenika, bilo je izuzetno svečano.

Direktor OŠ “Sveti Sava, Marjan Rančić, kaže da je ovo, za sada, jedinstven primer u Srbiji da je jedna škola, koja je godinama bila napuštena, ugašena, bez đaka, ponovo počela da radi. On ističe izuzetno razumevanje i podršku Ministarstva prosvete, grada Pirota, Fondacije “Refarma” i Farme “Eva”.

Grad Pirot veliku pažnju posvećuje obrazovno vaspitnom radu, a sve osnovne škole imaju svoja isturena odeljenja u selima. Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota za vanprivredu, kaže da je veliko zadovoljstvo što je škola u Rsovcima zaživela i da je Uprava grada bezrezervno podržala ideju o obnovi škole. Školska zgrada je u potpunosti obnovljena, energetski sanirana i obezbeđeni su optimalni uslovi za rad.

Vlasnica Farme “Eva”, Marija Velimirović, smatra da je škola osnov za razvoj ruralnih sredina. Ona kaže da se hrabro krenulo sa inicijativom da se škola u Rsovcima obnovi, planovi su se, doduše, menjali, s obzirom da je prvobitna ideja bila da se napravi potpuno nova školska zgrada, ali ipak doneta je odluka da se krene u obnovu postojeće zgrade kako se ne bi odugovlačilo.

Učenica osmog razreda OŠ “Sveti Sava” u Rsovcima, Staša Zlatić, je veoma uzbuđena i kaže da je presrećna što će u svom selu moći da završi osnovnu školu.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker