Gradska hronika

Popravljen skener

Skener u Opštoj bolnici u Pirotu popravljen je i već su pregledani prvi pacijenti, kazao je danas direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović.

skener

-Popravka skenera je koštala 12.7 miliona dinara, a osim same bolnice i Ministarstva zdravlja, deo novca dale su i sve četiri opštine Pirotskog okruga.Opština Pirot je dala dva miliona dinara, a ostale opštine Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica po milion dinara-kazao je direktor Petrović.

Dr Nenad Zdravković, radiolog, kazao je da će, u cilju smanjenja liste čekanja, koje su se formirale s obzirom da skener nije radio od sredine jula prošle godine, svi pacijenti bili podeljeni u tri kategorije po hitnosti.

-Prednost će imati hitni slučajevi, u drugoj kategoriji će biti pacijenti koji mogu da čekaju par meseci, a u trećoj oni koji zbog prirode bolesti mogu da čekaju i više meseci na pregled, odnosno najmanje su hitni. Malo je poznato da je skener, osim što je izuzetno moćno dijagnostičko sredstvo, i štetan po ljudsko zdravlje jer jedan pregled na skeneru ekvivalentan je sa čak sto pregleda na rendgen aparatu kada je o količini zračenja reč. Zbog toga će na pregled biti primljeni samo oni kojima je on zaista i neophodan kako se pacijenti ne bi bespotrebno izlagali zračenju-kazao je dr Zdravković.

A.Ć.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker