Gradska hronika

Pomozi mi, dobri svete, da postanem srećno dete

Udruženje građana “Milica” počelo je realizaciju projekta Pomozi mi, dobri svete, da postanem srećno dete, koji je finansirao grad Pirot sa 80.000 dinara. Realizacija projekta otpočela je odlaskom u bioskop Doma kulture i obilaskom Muzeja Ponišavlja. Učenici trećeg razreda OŠ “Vuk Karadžić”, njih dvadesetak, gledali su animirani film Zečja akademija. Obilazak Muzeja Ponišavlja obeležio je razgovor o nekadašnjem načinu života u Pirotu, običajima, starim zanatima i drugim zanimljivostima.

U narednom periodu deca će obići i Narodnu biblioteku, Likovnu galeriju “Čedomir Krstić”, Narodno pozorište, Istorijski arhiv. Za sam završetak projekta planirana je i likovna radionica. Dečji radovi sa ove radionice biće izloženi na Keju, što će predstavljati veliko osveženje i neočekivano iznenađenje za mnogobrojne šetače pored Nišave. Namera Udruženja “Milica” je, takođe, da ukaže na povezanost svih ustanova u kulturi u našem gradu kroz holistički pristup učenju i neformalan istraživački rad, svojstven deci.

Realizacijom ovog projekta Udruženje “Milica” pomoglo bi deci da brže i jednostavnije dođu do željenih informacija, da provode više vremena uz kulturne sadržaje koje nude ustanove iz Pirota, da češće posećuju predavanja, književne večeri, izložbe, promocije, koncerte, da se prijatnije i sigurnije osećaju u ambijentima kulturnih ustanova koje zadovoljavaju njihove naučne i estetske kriterujume.

Inače, Udruženje “Milica” osnovano je s namerom da unapredi i razvija kulturne potrebe dece i odraslih (podsticanje talenata, istraživačkog rada i kritičkog mišljenja, negovanje kulturne baštine Pirota i okoline, negovanje kulturne raznolikosti, dijaloga, tolerancije…)

Namera osnivača Udruženja, Narcise Aleksić, Marije Šarović i Brankice Vidojević, je da poveća dostupnost kulturnih sadržaja građana (naročito dece) kroz kulturne, umetničke i obrazovne delatnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker