Babušnica

Pomoć staračkom i samačkom stanovništvu

Udruženje građana Lužničke rukotvorine sa Udruženjem “Đurđevdan” iz Bele Palanke realizuje projekat finansiran od strane EU “Zajedno za starije”, u okviru koga se na različite načine pruža pomoć najugroženijem staračkom, samačkom stanovništvu zabačenih babušničkih i belopalanačkih sela.Po rečima Karoline Stamenković, iz Lužničkih rukotvorna, projekat je počeo da se realizuje od 1. januara i trajaće dve godine.

-U naredne dve godine imaćemo jako puno aktivnosti. Pre mesec dana uveli smo uslugu pomoć u kući za 40 osoba iz Babušnice i Bele Palanke, realizovali smo obuku za nevladin sektor a trenutno najugroženijima delimo 10 tablet uređaja sa mobilnim internetom i instaliranom specijalnom aplikacijom koja treba da staračkom stanovništvu značajno olakša komunikaciju sa svetom putem ovih uređaja. Zahvaljujući ovoj aplikaciji naši korisnici moći će neuporedivo lakše da održavaju komunikaciju sa svetom, da po potrebi zatraže pomoć naših volontera, gerontodomaćica, što će im biti omogućeno 24 sata dnevno. Takođe, moći će da alarmiraju po potrebi vatrogasce, hitnu pomoć, policiju i druge službe-kaže Stamenkovićeva.

 

Osamdeesetogodišnji Voja Pejčić, iz Radoševca sa suprugom Verom živi u jednod od zaseoka sela Radoševac, u kome su praktično ostali sami. Boluje od mišićne distrofije, ali to mu ne smeta da i u poznim godinama bude vrlo aktivan.

-U slučaju kiše, ovde ne može da se dođe, isto i kada padne sneg-kaže deda Voja.

Marina Pejčić, gerontodomaćica, kaže da starima i iznemoglima najčešće donosi lekove, pomaže na sve moguće načine, nešto hrane, potrepština, ali ono što tim ljudima najviše treba jeste razgovor, jer je uglavnom reč o staračkom, samačkom stanovništvu, često sa teškim oboljenjima.
Za izradu aplikacije koja će značajno olakšati korišćenje tablet uređaja sa mobilnim internetom bio je zadužen programer Dragan Jovanović.
-Za razliku od standardnom android interfejsa, instaliranjem aplikacije dobija se interfejs koji je neuporedivo lakši za korišćenje starim ljudima, i veličina ikona i uređenje radne površine i boje, sve je prilagođeno njima kako bi lakše mogli da ostvare komunikaciju sa svetom, potraže bilo koju vrstu pomoći-kaže Jovanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker