Reportaža

Poljak oduševljen gostoprimstvom Piroćanaca

Devetnaestogodišnji Poljak Franek Šulgit, koji je 10. oktobra krenuo na avanturističko putovanje Evropom autostopom, čak četiri dana proveo je u Pirotu gde je oduševljen gostoprimstvom Piroćanaca, stekao je puno novih prijatelja, a u razgovoru za Pirotske vesti kazao je da je Pirot jedino mesto na dosadašnjem putovanju gde se osećao kao kod kuće.

Franek Sulgit_resize

Kada sam došao u Pirotu krenuo sam da razapnem šator na Keju ali sam odmah upoznao nove prijatelje koji su mi ponudili prenoćište i nisu dozvolili da spavam u šatoru. Upoznao sam divne prijatelje Željka, Ivana, ali  i Mariju, Luku, Ivanu i mnoge druge. Bio sam i na srpskoj slavi što je potpuno novo iskustvo za mene. Hrana je ovde zaista izvanredna, jeo sam burek, pljeskavicu ali i mnoge druge specijalitete-kaže Franek, koji je na put krenuo sa misijom da u svakoj zemlji u kojoj boravi osvoji najviši vrh. U Srbiji je pre dolaska u Pirot osvojio Midžor na Staroj planini.

Jedan od Franekovih domaćina Ivan Medenica kaže da je očekivao da i Poljaci, budući da su takođe Sloveni, obeležavaju slave, međutim to nije slučaj.

-Vodio sam Franeka kod mojih roditelja na slavu i zaista je oduševljen svime. Probao je i sarme i punjene paprike i turšiju, ali i nezaobilaznu domaću rakiju i potpuno je oduševljen-kaže Medenica.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker