Lokalna samoupravaMali biznis

Pokrovenik postaje važna tačka na turističkoj mapi ovog dela Srbije, sređuju se i prva turistička gazdinstva

Selo Pokrovenik, koje je do skora bilo neprepoznatljivo na turističkoj mapi Stare planine, nakon obeležavanja i uređenja vidikovca Smilovica doživelo je pravi turistički bum, a uskoro će dobiti i prvi kategorisani smeštajni objekat sa restoranom čiji je vlasnik Slavoljub Kostadinović. Kako bi ovaj objekat bio opremljen kako dolikuje, Kostadinović je konkurisao i dobio subvencije Grada Pirota za razvoj seoskog turizma. 

Kostadinović za Pirotske vesti kaže da je sa izgradnjom objekta krenuo još 2011. godine, u to vreme držao je mangulice. Manglice su sada svedene na minimum zbog promenjenih okolnosti a glavna namena objekta će biti seoski turizam.

-Spremili smo četiri sobe na potkrovlju, planiramo da imamo i restoran, dok u podrumskim prostorijama pravimo prostor za kotlarnicu i profesionalnu kuhinju. Moći ćemo da primamo sedam-osam osoba na prenoćište, a kada je reč o restoranskom delu, tu će kapacitet biti 30-40 ljudi. Zahvaljujući subvencijama Grada Pirota za razvoj seoskog turizma opredelili smo se da taj novac utrošimo za nabavku tehnike, šporet, veš mašinu, sudo mašinu, bojler i klima uređaje koje ćemo u dogledno vreme instalirati. S jedne strane, te subvencije su znak pažnje lokalne samouprave za ljude koji se trude da nešto urade, s druge strane, ni iznos sredstava nije za podcenjivanje, mi smo dobili maksimalni iznos – 300.000 dinara.

Kada uskoro ceo ovaj projekat bude završen, posetioci Smilovice, ali i vidikovca Kitka, kao i vidikovca Sorlica, koji će uskoro biti obeležen, posetioci i zaljubljenici u prirodu imaće mesto gde će moći da prespavaju, da se okrepe, ručaju i uživaju u netaknutoj prirodi ovog dela Stare planine. Objekat se nalazi na lokaciji Šumje i sa njega se pruža prelep pogled na selo Pokrovenik sa jedne, i deo Zavojskog jezera sa druge strane.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker