Reportaža

Poklanjaju knjige na ćirilici vršnjacima u Italiji!

Učenici Osnovne škole „Sveti Sava” iz Pirota prikupili su više od 200 knjiga koje će poslati istoimenoj školi u italijanskom gradu Vićenca, gde ima oko 200 srpskih mališana. 

Foto:Večernje novosti
Foto:Večernje novosti

Preduzimljiva nastavnica Zorica Đorić i njeni đaci iz pirotske OŠ „Sveti Sava“, prikupili su više od 200 knjiga štampanih ćirilicom, koje će narednih dana poslati istoimenoj srpskoj školi u italijanskom gradu Vićenca. Reč je o deci, trećoj ili četvrtoj generaciji naših radnika u Italiji, od kojih mnoga i ne znaju ćirilicu, ali žele da je nauče.

– Sa školom „Sveti Sava“ u Vićenci slučajno smo uspostavili kontakt preko interneta. Učiteljica Olivera Abadić nam je rekla da u okolini ovog grada ima sedam srpskih odeljenja sa oko 200 mališana, kojima se nastava drži jednom nedeljno. Postoje brojni srpski klubovi i udruženja, ali je veliki problem što nemaju knjige štampane ćirilicom – kaže nastavnica Đorić. Uz blagoslov uprave, Đačkog parlamenta i Volonterskog kluba, škola je pokrenula akciju prikupljanja knjiga.

– U okolini Vićence živi više od 15.000 naših ljudi. Među prikupljenim knjigama su lektire za niže razrede osnovne škole, istorijski naslovi, knjige o Pirotu i okolini, Srbiji, ali ima i đačkih časopisa, slikovnica, pa i beletristike. Knjige su donosila deca, roditelji, ali i mnogi sugrađani. Verujem da ćemo narednih dana prikupiti još naslova, jer u svakom domaćinstvu sigurno ima bar poneka knjiga – smatra nastavnica.

Knjige će potomcima Srba omogućiti sa saznaju mnogo više o kulturi i istoriji predaka, o zemlji iz koje su potekli, a deca koja su poklonila knjige treba da osete zadovoljstvo zbog tog čina.

izvor:Večernje novosti

Slične vesti

2 Comments

  1. Браво.Наставници би могли да уче и децу овде да се не одричу ћирилице,јер је она национално богатство,а и поред Православља,један од темеља Српског идентитета

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker