Lokalna samouprava

Podnošenje prijava za  izbor stambenih zajednica – kandidata za energetsku sanaciju, do 20. novembra

U svečanoj sali Gradske uprave Pirot održana je prezentacija Javnog poziva  za  izbor stambenih zajednica – kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja na teritoriji Grada Pirota. Predstavnicima stambenih zajednica je predstavljen konkurs i prednosti koje on ima kao i način na koji će stambene zajednice koje su zaintersovane biti uključene u postupak. Podnošenje prijava je do 20. novembra, nakon toga sledi ocena prijava a prvi radovi na objektima bi se sproveli  tek u 2025. godini.

Predmet konkursa je sufinansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada koje pre svega podrazumevaju izolovanje termičkog omotača i ugradnju mernih uređaja na sistemu daljinskohg grejanja, kalorimetara i delitelja toplote. Potecijalni korisnici konkursa koji Grad Pirot i Ministarstvo energetike sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj  su stambene zajednice koje su priključene na sistem daljinskog grejanja.

“Ovo je mogućnost, ovo nije obaveza, treba imati u vidu da svaka stambena zgrada ima obavezu da održava svoj objekat o svom trošku, a u ovom slučaju imamo predlog da država u saradnji sa Evropskom bankom izađe u susret stambenim zajednicama i da sprovede ceo postupak, da uz značajna finansijska sredstva pomogne stanarima u realizaciji ovog projekta. Naše iskustvo govori da kada se krene u realizaciju ovakvih projekata slede i drugi projekti koji bi pored ovih mera obuhvatili i rešavanje drugih problema  koji su zajednički svim stanarima” – rekao je Bojan Ivković, gradski energetski menadžer.

Za ovaj pilot projekat iz Pirota će biti izabrano  nekoliko stambenih zajednica. Radi se tehnička dokumentacija isplatljivosti mera energetske sanacije, odnosno studija izvodljivosti na osnovu koje će  članovi stambene zajednice odlučiti da li ulaze u postupak, u  protivnom bez ikakavih konsekvenci odustaju a benefit je što dobijaju tehničku dokumentaciju. Učešće države u sufinansiranju mera  je  50%  a druga polovina će biti pokrivena kreditom koji će  otplaćivaće stanari. Način i period  otplate još uvek nije definisan” – keže gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Stambene zajednice koje budu prijavljene rangiraju se po dva kriterijuma i neće se uzimati u obzir već postojeće studije izvodljivosti ili dokumentacije sa kojima su već konkurisali kod donatora. Za izbor kandidata ključna su dva kriterijuma – kojeficijent potrošnje toplote iz evidencije Gradske toplane i zainteresovanost stanara. Oni objekti koji imaju veću specifičnu potrošnju po kvadratnom metru su u lošijem stanju i troše veću količinu energije pa će samim tim dobiti više bodova. Po ovom kriterijumu stambena zajednica može dobiti  do 70 bodova. Preostalih  30 bodova može se dobiti u zavisnosti od zainteresovanosti stanara koji potencijalno žele da učestvuju.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker