Lokalna samouprava

Podeljeni ugovori domaćinstima za nabavku kotlova na pelet

Osamnaest domaćinstava u Pirotu zahvaljujući programu subvencija za poboljšanje energetske efikasnosti Grada Pirota i Ministarstva zaštite životne sredine, dobilo je subvencije za nabavku kotlova na pelet. Ugovore je danas uručio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Energetski menadžer Bojan Ivković kazao je da je reč o projektu koji za cilj ima smanjenje zagađenje vazduha u Pirotu i to, u ovom slučaju, nabavkom kotlova na pelet.

-Projekat realizacijemo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Interesovanje ove godine je znatno veće nego prošle godine-kazao je Ivković.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je problem zagađenja vazduha prisutan u Srbiji.

-U proteklom periodu mnogo toga smo uradil kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Najpre su u svim vrtićima i u četiri škole ukinuti kotlovi na lož ulje preko javno-privatnog partnerstva. Rekonstruisali smo javnu rasvetu i ostvarili velike uštede u tome. Imali smo javne konkurse, u 2001. godini imali smo 106 potpisanih ugovora, 2022. – 190 ugovora kada je za ove mere izdvojeno blizu 55 miliona dinara. Sufinansirali smo zamenu stolarije, postavljanje solarnih panela, kotlove na pelet, imali smo i velike akcije pošumljavanja, samo prošle godine smo zasadili preko 1000 sadnica. Ove godine formiramo drvored prema Tigar Tajersu, oko stadiona u selu Držina i drugim lokacijama. Pozivam i građane da se pridruže ovoj akciji jer što više sadnica, to će kvalitet vazduha biti bolji-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker