Gradska hronika

Pirotski okrug: Bez slučajeva afričke kuge

Zbog pojave afričke kuge svinja na teritoriji Republike Srbije, u Pirotskom upravnom okrugu održan je radni sastanak sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave, policijske uprave grada Pirota, sektorom za vanredne situacije uz prisustvo šefa republičke veterinarske inspekcije, veterinarskog inspektora i načelnice okruga.

Kako je ovo oboljenje virusnog porekla, veoma se brzo širi zaraza i donosi velike ekonomske gubitke. Klinički simptomi kod ove bolesti slični su sa simptomima više zaraznih bolesti svinja bakterijskog i virusnog porekla, pa je neophodno svaku sumnju prijaviti nadležnom veterinaru ili veterinarkoj inspekcijskoj službi.
Zbog svega navedenog, neophodno je preduzeti biosigurnosne mere, kao što je dezinfekcija na ulazu u domaćinstvo, kao i u samom objektu gde se drže životinje. Izbegavati pašno držanje svinja radi sprečavanja kontakta sa divljim svinjama. Svinje ne hraniti pomijama.
Takođe je neophodno da sva lovačka udruženja imaju pojačan nadzor u svojim lovištima i edukuju lovce o potrebnim merama.
Lokalne samouprave će održati sastanke sa predstavnicima mesnih zajednica i obavestiti ih o potrebnim merama.
Afrička kuga svinja nije zoonoza, odnosno ljudi ne oboljevaju od nje, ali oni mogu biti prenosioci.
Na teritoriji Pirotskog okruga za sada nema registrovane pojave ovog oboljenja.
Sve informacije o ovoj zaraznoj bolesti se nalaze na naslovnoj strani sajta uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de