Reportaža

Pirotski kuvari sve traženiji u zemlji i inostranstvu

Pirotski kuvari, od kojih je većina osnove kulinarstva naučila u Ekonomskoj školi, smeru – kuvar, sve su traženiji u zemlji i inostranstvu. Već sada su brojni pirotski majstori kulinarstva angažovani u elitnim restoranima u Moskvi, Sankt Peterburgu, širom Evrope. Jedan od najtalentovanijih mladih majstora dobre hrane je svakako Bojan Tolić, koji trenutno radi u jednom od najpoznatijih beogradskih restorana “Cross”. 

Tokom svoje karijere bio je i šef pirotske kuhinje restorana “Lorenzo & Cacalamba”, takođe u Beogradu, zatim je bio šef kuhinje u Nišavskoj dolini, a poslednjih nekoliko meseci je šef kuhinje u trenutno jednom od najpopularnijih beogradskih restorana “Cross”.

U razgovoru za Pirotske vesti Bojan kaže da je pre 11 godina svoju karijeru u kulinarstvu započeo u restoranu na Vrelu na Staroj planini. On kaže da je tajna uspeha pirotskih kuvara, osim naravno znanja, i vrhunski kvalitet hrane u Pirotu, odnosno sirovina, mesa, sira, kačkavalja, peglane kobasice i mnogih drugih sastojaka koje pirotski kuvari kada rade negde u zemlji ili inostranstvu, uglavnom nabavljaju iz Pirota.

-Pirot je već izgradio imidž grada gde svi koji dođu očekuju da pojedu nešto dobro. Dok sam bio u “Lorenzzo Cacalamba” imao sam puno gostiju koji su dolazili na naše specijalitete samo zato što su znali da sav materijal nabavljam iz Pirota i da to ne može da bude loše. Naravno, reč je o starim receptima naših baka, modifikovanim naravno u skladu sa modernim zahtevima. Recept čiji sam ja autor a na koga sam najponosniji od brojnih, je svakako grilovani đubek, popularan je izuzetno i staroplaninski gulaš, sarmice u zelju, vinovom listu i punjena paprika svakako su večiti klasici kada je o pirotskoj kuhinji reč-kaže Tolić.

fotografije – lična arhiva Bojana Tolića

Pročitajte i ovo:

 

http://www.pirotskevesti.rs/zanimljivosti/kako-se-mota-sarmica-od-vinovog-lista-za-4-sekunde/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker