IT

Pirotski IT stručnjaci na konferenciji “Microsoft Ignite” u Amsterdamu

Pirotski IT stručnjaci, koji rade u švajcarskoj IT kompaniji “Octopus Cloud” prisustvovali su veoma značajnoj konferenciji “Microsoft Ignite”, koja je proteklih dana održana u Amsterdamu u Holandiji. Ivan Todorović, jedan od dvojice osnivača pirotskog razvojnog tima za kompaniju Octopus Cloud, kazao je Pirotskim vestima da je pohađanje ovako velikih i značajnih skupova koji za cilj imaju usavršavanje neophodno za sve IT stručnjake.

-Da bi se neko zaposlio u IT industriji neophodno je kao prvo interesovanje za tu oblast i naravno dobro početno znanje koje može da se stekne ili školovanjem ili pohađanjem kurseva uz valiki rad kod kuće. Onda sa prvim poslom se stiču već najdragocenija iskustva u praksi. Međutim, s obzirom da je danas IT i samo programiranje velika oblast gde postoje mnoge različite tehnologije a pored toga je sve dosta dinamično i nove tehnologije se pojavljuju stare se usavršavaju, neophodno je držati ritam. Zato odgovorne kompanije posvećuju dosta pažnje na usavršavanje svojih stručnjaka. Tako na primer mi imamo u kalendaru svaki dan rezervisanih pola sata na pohađanje online kurseva po izboru. Pored toga nas je firma Octopus Cloud poslala prošle nedelje 4 dana u Holandiju gde smo prisustvovali velikoj dvodnevnoj Microsoft konferenciji za developere.  Konferencija je priča za sebe, organizacija na najvišem nivou u velikom kompleksu “RAI Amsterdam”. Za dva dana je bilo preko 100 predavanja i radionica koje je vodilo preko 350 stručnjaka iz celog sveta. Pored toga mnogo štandova Microsoft partnera koji predstavljaju svoja softverska rešenja. Samih posetioca je bilo preko 2000 a pri tome je tako organizovano da je sve obezbeđeno i ne moraš da izlaziš ceo dan iz kompleksa. Predavanja su iz različitih oblasti i nije moguće da se svemu prisustvuje pa smo birali one koje nas najviše interesuju i gde su najbolji predavači. Stekli smo korisno znanje na teme Cloud, Azure, Containers kao i razvoj, isporuka i telemetrija softvera. Pored usavršavanja ovaj događaj nam mnogo znači i kao “team building”. Imali smo priliku da se družimo i obiđemo grad, što je veoma bitno za nas s obzirom da većinu vremena radimo od kuće i iz različitih država pa se retko kada sastajemo uživo. Ovog puta sam ja došao iz Poljske, bio je jedan Portugalac i četvorica kolega iz Pirota među kojima je i Milan Ranđelović jedan od organizatora naših pirotskih IT konferencija-kazao je Pirotskim vestima Todorović.
Milan Randjelović, IT inženjer, jedan od osnivača IT zajednice CilimTech i organizatora IT konferencije u Pirotu, kao i brojnih predavanja i “meetup”-ova kaže da je prisustvo na ovako velikom svetskom događaju prilika da se vidi “iznutra” kako funkcioniše jedan ovako značajan događaj, da se upozna sa najnovijim svetskim trendovima iz IT oblasti.
-Jedna od mojih ideja i vizija kojima se vodim poslednjih par godina jeste stvaranje jake IT zajednice u Pirotu. S obzirom na to da je Pirot u pogledu IT-a godinama bio u “mraku” odlučio sam da nešto učinim po tom pitanju i stvari promenim na bolje. Tako sam došao na ideju da osnujem IT zajednicu CilimTech čiji je glavni zadatak promocija IT-a, edukacija i razmena znanja i iskustava iz prakse. S tim u vezi često organizujemo razne konferencije, seminare, meetup-ove, promotivna predavanja i razne kurseve iz oblasti IT-a. Konferencija Microsoft Ignite Amsterdam, na kojoj sam prisustvovao ove godine, bila je za mene jedno veliko iskustvo pre svega u profesionalnom smislu, a pored toga imao sam prilike da vidim kako funkcioniše jedna od najvećih svetskih konferencija, što će mi svakako značiti prilikom organizovanja predstojećih IT konferencija u Pirotu-kaže za Pirotske vesti Ranđelović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker