Gradska hronika

Pirotski đak, nekadašnji učenik Tehničke škole 6. na Evropskom prvenstvu u robotici

Nikola Panić, bivši đak Tehničke škole iz Pirota smer mehatronika osvojio je 6. mesto na evropskom prvenstvu u robotici  – Eurobot 2017. a pre toga i  3. mesto na republičkom takmičenju u Srbiji.

robotika tehnička škola

Nikola je za Pirotske vesti kazao da studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, član je ekipe Memristor, a na projektu sa kojim su osvojili izvanredno šesto mesto u Evropi radio je sa svojim timom pola godine.

-Projekat je imao za cilj da se napravi robot koji treba da izvršava odredjene zadatke. Zadaci su propisani od strane organizatora Eurobota. Svake godine je tema tj. pravila različita i izlaze u oktobru. Ekipe imaju 6 meseca da izrade robota u skladu sa pravilima. Roboti su potpuno autonomni, nema spoljašnjeg upravljanja. Pre mesec dana je održano Republičko takmičenje u Srbiji, na kome smo bili treći i time obezbedili učešće na evropskom takmičenju. Svake godine je takmičenje u nekoj od evropskih država. Ove godine je održano u Francuskoj u gradu koji se La Roche Sur Yon. Učestvovale su ekipe iz Evrope, bile su tu par ekipa iz Afrike, Amerike – Kanade, Rusija itd. Uglavnom oko 40 ekipa-kaže Nikola.

Njegov profesor iz Tehničke škole Darko Božić kaže da su njegove kolege ponosne na svog bivšeg đaka jer je reč o ogromnom uspehu i, posredno, velikom priznanju za Tehničku školu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker