Reportaža

Pirotski ćilimi u Kan-Kan Zemlji čuda, u SAD-u

Pirotski ćilimovi postali su inspiracija, ali i opsesija, poznatog svetskog umetnika – skulptora Zorana Mojsilova, čije su umetničke instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima postale prava atrakcija među poštovaocima umetnosti u SAD-u.  Nedavno je, kako su Pirotske vesti već pisale, Mojsilov imao izložbe svojih umetničkih instalacija širom SAD-a, u Mineapolisu, Čikagu i drugim metropolama, a njegov najnoviji umetnički projekat, takođe inspirisan šarama pirotskog ćilima, jeste izrada umetničke istalacije u jedinstvenom Kulturnom centru Can Can Wanderland, u Minesoti. O najnovijem projektu ovog svetski poznatog umetnika, koji je poreklom iz sela Vlasi, reportažu je napravila i svetski poznata medijska kuća Fox news.

Kako je Mojsilov kazao Pirotskim vestima, njegova opsesija šarama pirotskog ćilima počela je sasvim slučajno.

-Iz Pirota sam u SAD poneo jedan pirotski ćilim, koga sam odmah okačio u svom domu. Jednoga dana, gledam ja pirotski ćilim, gleda on mene, počeli smo neki dijalog i tako su nastale instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima. 

Za potrebe ovog jedinstvenog kulturnog centra, u kome će svoje radove prezentovati umetnici iz celog sveta, Mojsilov je izradio šank dužine dvadeset metara, koji je ukrašen njegovim instalacijama.

Zoran Mojsilov, fotografije – lična arhiva

Slične vesti

2 Comments

    1. Kad ga bude udarila inspiracija a i taman da se naviknemo na ovakvog Jabucila da mozemo posle da negodujemo da je “pre bio bolji” jer smo navikli da negodujemo pa da nam udovolji 🙂

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker